Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/2932
Karar No: 2014/5679
Karar Tarihi: 27.02.2014

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2014/2932 Esas 2014/5679 Karar Sayılı İlamı

12. Hukuk Dairesi         2014/2932 E.  ,  2014/5679 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ : Antalya 2. İcra Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 06/11/2013
    NUMARASI : 2013/166-2013/1122

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
    Alacaklı tarafından borçlu aleyhine çeke dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile başlatılan takipte borçlu vekilinin, imza itirazı ile birlikte, takip konusu çeklerin lehtara, keşide tarihi boş bırakılmak sureti ile teminat amaçlı olarak verildiği ileri sürülerek takibin iptalinin istendiği, mahkemece imza incelemesi yaptırılarak istemin kabulüne karar verildiği görülmektedir.
    İcra takibinde borçlu, yalnız imzaya itiraz ile yetinebilir. Fakat, borçlu, imzaya itirazı ile birlikte, imzaya itiraz ile çelişme halinde olmayan itiraz sebeplerini de bildirebilir. (Prof. Dr. Baki Kuru, İcra ve İflas Hukuku El Kitabı, 2.baskı, İstanbul, Ocak 2006, s. 196)
    Somut olayda, borçlunun, 12.02.2013 tarihli itiraz dilekçesinde, takip konusu çeklerin dava dışı O. Ltd. Şti"ne (lehtara) aralarında düzenlenen akaryakıt alım sözleşmesinin teminatı olarak ve keşide tarihi boş olarak verildiğini, çeklerin O. Ltd Şt. tarafından anlaşmaya aykırı kullanıldığından bahisle menfi tespit ve çek iptali davası açtıklarını ileri sürdüğü görülmektedir. Bu durumda takip konusu çeklerin keşideci imzası atılmış olarak, yalnızca keşide tarihi boş bırakılmak sureti ile senet lehtarına teslim edildiği, keşideci konumunda olan borçlu şirketin kabulündedir.
    Öte yandan, 6102 sayılı TTK.nun 778/1-a .maddesi göndermesiyle bonolar hakkında da uygulanması gereken aynı kanunun 687/1.maddesi gereğince, kural olarak, bonodan dolayı kendisine müracaat olunan kimse keşideci veya önceki hamillerden biriyle kendi arasında doğrudan doğruya var olan ilişkilere dayanan def"ileri müracaatta bulunan hamile karşı ileri süremez. Bu kuralın istisnası da aynı fıkrada düzenlenmiş olup, buna göre, hamil, bonoyu iktisap ederken bile bile borçlunun zararına hareket etmiş ise, borçlu, keşideci veya önceki hamillerle arasındaki hukuki ilişkiden kaynaklanan def"ileri müracaatta bulunan hamile karşı da ileri sürebilecektir.
    Somut olayda ciranta konumunda olan takip alacaklısının kötüniyetli olduğu iddia ve ispat edilmediği gibi, senet metninde de sözleşme nedeniyle verildiğine ilişkin bir ibare bulunmadığından takip alacaklısına karşı senedin teminat senedi olduğu ileri sürülemez.
    O halde mahkemece, yukarıda izah edilen ilke uyarınca borçlunun borca itirazı ile çelişen imza inkarı dinlenemeyeceği gibi, TTK"nun 687/1. maddesi hükmü gereği borçlunun, senedin teminat senedi olduğuna ilişkin iddiasını, senedi ciro yoluyla devralan takip alacaklısına karşı ileri süremeyeceği hususu da nazara alınarak itirazın reddine karar verilmesi gerekirken imza incelemesi yaptırılarak istemin kabulü yönünde hüküm kurulması isabetsizdir.
    SONUÇ : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK"nun 366. ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 27/02/2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi