
Esas No: 2021/4151
Karar No: 2022/2995
Karar Tarihi: 19.01.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2021/4151 Esas 2022/2995 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Sanık tehdit suçundan mahkum edilmiş, temyiz istemi reddedilmiştir. Vicdani kanıtların eksiksiz sunulduğu ve suçun doğru olarak nitelendirildiği belirtilmiştir. Katılanın vekalet ücretine hükmedilemeyeceğini gözetmemesi nedeniyle hüküm bozulmuş, ancak yeniden duruşma yapılmaksızın düzeltilebilir nitelikte olduğu ifade edilmiştir. Kararda, CMUK'nın 322. maddesi ve 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi ve fıkrasına atıfta bulunulmuştur. Bu maddeler, mahkeme kararlarının temyizini ve düzeltmeyi düzenlemektedir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Tehdit
HÜKÜM : Mahkumiyet
KARAR
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi, kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü.
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;
Sanığa yükletilen tehdit eylemiyle ulaşılan çözümü haklı kılıcı zorunlu öğelerin ve bu eylemin sanık tarafından işlendiğinin Kanuna uygun olarak yürütülen duruşma sonucu saptandığı, bütün kanıtlarla aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde ve eksiksiz sergilendiği, özleri değiştirilmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı,
Eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve Kanunda öngörülen suç tipine uyduğu,
Anlaşılmış ve ileri sürülen başkaca temyiz nedenleri yerinde görülmediği gibi hukuka aykırılığa da rastlanmamıştır.
Katılan ...’un, sanık olarak hakaret suçundan yargılandığı aynı davada hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi karşısında, katılan vekili tarafından sunulan avukatlık hizmetinin bölünmesinin mümkün olmaması nedeniyle katılan yararına vekalet ücretine hükmedilemeyeceğinin gözetilmemesi,
Kanuna aykırı ve sanık ...’in temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, HÜKMÜN BOZULMASINA, 5320 sayılı Kanunun 8/1. madde ve fıkrası aracılığıyla 1412 sayılı CMUK’nın 322. maddesi uyarınca bu aykırılık yeniden duruşma yapılmasına gerek olmaksızın düzeltilebilir nitelikte bulunduğundan, temyiz edilen karardan tebliğnameye aykırı olarak “katılan ... lehine hükmolunan vekalet ücretine” ilişkin kısım çıkarılmak suretiyle HÜKMÜN DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 19/01/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.