22. Hukuk Dairesi 2017/22876 E. , 2019/13479 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi(Müstemir Yetkili)
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, kıdem ve ihbar tazminatının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davanın reddini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda yazılı gerekçeyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
1-Somut olayda, davalı işveren tahkikat sonuçlanmadan evvel 09.07.2015 tarihli ihbar dilekçesi ile davanın ihbar edilmesi için talepte bulunmuş olmasına karşın, talep gereğince herhangi bir işlem yapılmadığı anlaşılmaktadır.
6100 sayılı HMK"nun 61. ve devamı maddelerine göre, taraflardan biri davayı kaybettiği taktirde 3. kişiye rücu edeceğini ve kendisine rücu edilebileceğini düşünüyorsa, tahkikat sonuçlanıncaya kadar davayı 3. kişiye ihbar edebilir.
İhbar yazılı olarak yapılır. İhbar sebebinin gerekçeleriyle birlikte açıklanması ve yargılamanın hangi aşamada bulunduğunun belirtilmesi gerekir.
Dava kendisine ihbar edilen kişi, davayı kazanmasında hukuki yararı olan taraf yanında davaya katılabilir.
Müdahale talebinde bulunan 3.kişi, yanında katılmak istediği tarafı, müdahale sebebi ve bunun dayanaklarını belirten bir dilekçeyle mahkemeye başvurur. Müdahale dilekçesi, davanın taraflarına tebliğ edilir. Mahkeme, gerekirse taraflarla birlikte 3. kişiyi de dinlenmek üzere davet eder, gelmeseler dahi müdahale talebi hakkında karar verir.
6100 sayılı HMK"nın yukarıda belirtilen ilgili hükümleri dikkate alındığında, davalının ihbar dilekçesi ilgili firmalara tebliğ edilmeksizin ya da usulüne uygun olarak tebliğ edildiğine dair tebligat parçası dosyaya alınmaksızın ve özellikle ihbar talebi konusunda ara karar kurulmaksızın, hüküm kurulması hatalıdır. Bu itibarla, mahkemece davanın ihbarı talep edilen firmalara ihbar dilekçesi ve dava dilekçesinin tebliği sağlanarak ve tebliğ edildiğine dair tebligat parçası dosyaya alınmalı, ihbar olunanın sunması halinde beyan dilekçesi ile varsa delilleri toplanmalı ve gerekirse yeniden bilirkişi incelemesi de yaptırılarak neticesine göre hüküm kurulmalıdır.
Eksik inceleme ile karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
2-Somut olayda, mahkemece brüt 12.128,00 TL kıdem tazminatına hükmedilmiştir. Hükme esas alınan bilirkişi raporu incelendiğinde, davacının kıdem tazminatı 7 yıl 7 ay 9 gün üzerinden 3.718,03 TL olarak hesaplanmasına rağmen raporun sonuç bölümünde hesaplanan kıdem tazminatının brüt 12.128,23 TL olarak belirtildiği görülmektedir. Mahkemece, bilirkişi raporunun sonuç bölümündeki hatalı miktarın kabul edilmesi de bir diğer bozma sebebidir.
3-Taraflar arasında, davalı üniversite ile davacının çalıştığı işverenler arasındaki hukuki ilişki noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Somut olayda, davacı taraf asıl işverenin davalı Üniversite olduğunu, çalıştığı süre boyunca ihaleyi alan taşeronlar değişmesine rağmen çalıştığı işin niteliğinin değişmediğini ve kesintisiz çalıştırıldığını ileri sürmüştür. Dosya içeriğinden, hükme esas bilirkişi raporuna göre davacının hizmet süresinin 05.02.1996-31.12.2005 tarihleri arası olarak kabul edildiği ve davalının kıdem ve ihbar tazminatından sorumlu tutulduğu görülmektedir.
Dosyadaki hizmet döküm cetveline göre, davacının çalıştığı işverenler belli olmakla birlikte bu işverenlerin davalı ile hukuki ilişkileri dosya kapsamından anlaşılamamaktadır. Bu nedenle, Mahkemece davalı üniversite ile davacının davaya konu çalışma dönemlerindeki işverenleri arasındaki hukuki ilişki araştırılıp netleştirilmeden karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
4-Diğer yandan, hükmün 3 numaralı bendinde hükmedilen ihbar tazminatı miktarlarına yasal faiz işletilmesi gerekirken mevduata uygulanan en yüksek banka faizi işletilmek suretiyle hüküm kurulması da hatalıdır.
SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, 19.06.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.