Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/5186
Karar No: 2017/183
Karar Tarihi: 17.01.2017

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2016/5186 Esas 2017/183 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı ile arasında araca sistem takılması için eser sözleşmesi yapılan davacı, ayıplı ifa nedeniyle aracında meydana gelen zararın tazmin edilmesi için dava açmıştır. Mahkeme, tarafların dinlenilmemesine ve bilirkişi raporu alınmamasına rağmen davanın kabulüne karar vermiştir. Kararın temyiz edilmesi üzerine, mahkeme kararı bozulmuştur. Çünkü kararda, tarafların hukuki dinlenilme hakları ihlal edilmiş ve bilirkişi raporu alınmadan karar verilmiştir. Ayrıca, kabul edilen faiz oranı da hatalıdır. Bu durumda, uzman bir bilirkişi tarafından denetime elverişli bir rapor alınması ve kararın bu rapora göre verilmesi gerekmektedir.
Kanun Maddeleri: 818 Sayılı Mülgâ BK'nın 355 ve devamı maddeleri, HMK 27. madde, HMK 266/1, HMK 281/2, HMK 281/3.
15. Hukuk Dairesi         2016/5186 E.  ,  2017/183 K.

    "İçtihat Metni"

    .
    Yukarıda tarih ve numarası yazılı bozmaya uyularak verilen hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinin ayıplı ifası nedeniyle doğan zararın tazmini istemine ilişkin olup, mahkemenin davanın kabulüne dair kararı davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle dava tarihinin 07.12.2012 olması gerekirken karar başlığında 16.12.2015 yazılmasının maddi hata olup mahallinde düzeltilmesinin mümkün bulunmasına göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarına gelince;
    Davacı araca. sistemi takılması için davalı ile aralarında eser sözleşmesi bulunduğunu, ayıplı ifa nedeniyle araçta hasar meydana geldiğini belirterek ayıptan doğan zararın giderim bedeli olan 12.739,00 TL"nin tahsilini istemiş, davalı davanın reddini savunmuş, mahkemece tespit dosyasındaki rapor esas alınarak davanın kabulüne ve 12.739,00 TL"nin 19.09.2012 tarihinden itibaren yasal faiziyle tahsiline karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, sözleşme tarihine göre uygulanması gereken 818 Sayılı mülgâ BK"nın 355 ve devamı maddelerinde düzenlenen ve konusu. sistemi takılması işi olan eser sözleşmesine dayalı olarak zararın tazmini istemiyle açılmıştır.
    Hukuki dinlenilme hakkının düzenlendiği HMK 27. maddeye göre davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. Hukuki dinlenilme hakkı yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını, mahkemenin, açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini içerir.
    Mahkeme, çözümü hukuk dışında, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde, taraflardan birinin talebi üzerine yahut kendiliğinden, bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar verir (HMK 266/1). Mahkeme, bilirkişi raporundaki eksiklik yahut belirsizliğin tamamlanması veya açıklığa kavuşturulmasını sağlamak için, bilirkişiden, yeni sorular
    .

    düzenlemek suretiyle ek rapor alabileceği gibi, tayin edeceği duruşmada, sözlü olarak açıklamalarda bulunmasını da kendiliğinden isteyebilir (HMK 281/2). Mahkeme, gerçeğin ortaya çıkması için gerekli görürse, yeni görevlendireceği bilirkişi aracılığıyla, tekrar inceleme de yaptırabilir (HMK 281/3).
    Somut olayda mahkemece bilirkişi raporu alınmaksızın, davalının yokluğunda yapılan delil tespiti ile alınmış bilirkişi raporuna dayanılarak hükme varılmıştır. Delil tespiti karşı tarafın yokluğunda yapılmış ve bu rapora itiraz edilmiş olduğu halde delil tespiti dosyasında alınan raporun hükme esas alınması hukuki dinlenilme hakkına da aykırıdır.
    Kabule göre de dava tarihinden önce faiz başlangıcına esas olacak bir temerrüt ihtarnamesi bulunmadığından dava tarihinden itibaren faize hükmedilmesi gerekirken haksız fiillerde uygulanan olay tarihinden itibaren faiz yürütülmesi de doğru olmamıştır.
    Bu durumda mahkemece yapılması gereken iş seçilecek konusunda uzman bir bilirkişiden denetime elverişli bir rapor alınıp değerlendirmek suretiyle karar vermektir. Belirtilen nedenlerle kararın temyiz eden davalı yararına bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulü ile hükmün temyiz eden davalı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 17.01.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    .



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi