Abaküs Yazılım
İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2020/546
Karar No: 2020/742
Karar Tarihi: 17.11.2020

BAM Hukuk Mahkemeleri İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/546 Esas 2020/742 Karar Sayılı İlamı

T.C. İstanbul Anadolu 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ


ESAS NO : 2020/546 Esas
KARAR NO : 2020/742


DAVA : Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ : 26/10/2020
KARAR TARİHİ : 17/11/2020


Mahkememizde görülmekte olan Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması) davasında;
DAVA;
Davacı vekili ----- dava tarihli dilekçesinde özetle; müvekkili ile müteveffa -----hisse ile ortak olduklarını, müteveffanın tek başıma yönetim kurulunu oluşturduğunu, ancak 12-10-2020 tarihinde müteveffa -------- vefat etmesi üzerine şirketin yönetim kurulundan yoksun kaldığını, bu nedenle aktif olarak faaliyet gösteren şirketin faaliyetinin durduğunu, hesapların kullanılamadığım, ödemelerde sorunlar yaşandığını, yönetim kurulu olmadığından genel kurulun toplantıya çağrılamadığını oysa müteveffanın mirasçılarının bulunduğunu, kayyım atanması halinde genel kurulun toplanabileceğini ve yönetim kurulunun oluşturabileceğini beyan ederek ...--- genel kurulu toplantısını yapmak üzere kayyım atanmasına karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE;
Dava hukuki niteliği itibariyle ...409/410/411/412/413 mad. hükümleri gereğince şikrket genel kurul toplantısını yapmak üzere davacıya izin ve yetki verilmesine ilişkindir.
HMK 114 /d mad.hükümlerinde, tarafların taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları dava şartı olarak belirtilmiştir.
...409 mad. hükmü gereğince genel kurullar olağan ve olağanüstü toplanır.
Olağan toplantı her faaliyet dönemi sonundan itibaren 3 ay içinde yapılır.Bu toplantılarda ,organların seçimine ,finansal tablolara,yönetim kurulunun yıllık raporuna ,karın kullanım şekline,dağıtalacak kar ve kazanç paylarının oranlarının belirlenmesine,yönetim kurulu üyelerinin ibraları ile faaliyet dönemini ilgilendiren ve gerekli görülen diğer konulara ilişkin müzakere yapılarak karar alınan toplantılardır.
...410 mad. Hükmü gereğince genel kurul,süresi dolmuş olsa bile,yönetim kurulu tarafından toplantıya çağırılabilir.
Tasfiye memurlarıda görevleri ile iligili konular için genel kurulu toplantıya çağırabilirler.
Yönetim kurulunun,devamlı olarak toplananaması,toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında mahkemenin izniyle tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir.
------------ numarasında kayıtlı bulunan ----- sicil dosyasının incelenmesinde, şirket sermayesinin 2.000.000 TL olup, en son ortaklık yapısının 1.000.000 TL ortak ----- 1.000.000 TL ---------------- ait bulunduğu, ...---- tarihinde hisse devir almak suretiyle ortak olduğu, şirketin 27.07.2020 tarihli genel kurul toplantısında -------- üç yıl süre ile yönetim kurulu başkanı olarak seçildiği, münferit imza yetkisinin verildiği, bu kararın ---- tarihinde tescil edilip, ---- tarihinde ilan edildiği, yönetim kurulunda tek yetkilinin ------- olduğu görülmüştür.
Şirket yönetim kurulu üyesi ve tek yetkilisi ------- --- tarihinde vefat ettiği, mirasçılardan oğlu ------mirası reddettiği, miras payının çocukları --------- geçtiği,velayetlerinin baba ------- olduğu , diğer mirasçılarında eşi---------- oldukları görülmüştür.
Yukarıda yazılı mirasçıların -----tarihinde ibraz ettikleri dilekçeleri ile şirket hisselerini kabul ettiklerini beyan etmişlerdir.
...410/2 madde hükmü gereğince Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da görevleri ile ilgili konular için genel kurulu toplantıya çağırabilir.
Yönetim kurulunun , devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında , mahkemenin izniyle tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabileceği düzenlenmiştir.
Bu nedenle şirket yönetim kurulundan yoksun bulunduğundan,--------numarasında kayıtlı bulunan ----yönetim kurulunun seçimi, görev süresi ile imza yetkisinin belirlenmesi ve huzur hakkının tespiti gündem maddeleri ile sınırlı olmak üzere genel kurulu toplantıya çağırmak ve neticelendirmek üzere kayyım atanmasına karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
HÜKÜM; Ayrıntıları ve gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere,
1-Talebin kabulü ile .-------410/2 madde hükmü gereğince ---------------------- sicil numarasında kayıtlı bulunan ------- yönetim kurulunun seçimi, görev süresi ile imza yetkisinin belirlenmesi ve huzur hakkının tespiti gündem maddeleri ile sınırlı olmak üzere genel kurulu toplantıya çağırmak ve neticelendirmek üzere kayyım atanmasına,
Genel kurulun toplantıya çağrılması ve gündemin hazırlanması ve gerekli işlemleri yapmak üzere kayyım olarak talep -------------- atanmasına,
Kayyımın genel kurulun gündemin 6102 sayılı yasanın 409, 411, 412, 413 maddelerine göre davacının dava dilekçesinde belirtilen gündem maddelerini de dikkate alarak hazırlamak, toplantı zamanını belirtmek ana sözleşmedeki çağrı usulleri ve TTK 414. maddesini gözeterek ortakları toplantıya davet etmek, bu konuda gerekli ilanları yapmak, bakanlık temsilcisinin görevlendirilmesi için gerekli başvuruları yapmak, toplantı sırasında hazır bulunmak, toplantının yapılması ile ilgili olarak tüm resmi ve özel kuruluşlar nezdinde gerekli başvuru ve işlemleri yapabilmek, alınan toplantı kararlarının ve toplantı tutanağının ------- tescil ve ilanı için gerekli işlemleri yapmak üzere yetkilendirilmesine,
2-KARAR HARCI
Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-DİĞER YARGILAMA GİDERLERİ
Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa iadesine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda KESİN OLARAK oy birliği ile karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi