14. Hukuk Dairesi 2018/3824 E. , 2019/2999 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 07.11.2014 gününde verilen dilekçe ile terekeye temsilci atanması talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 08.12.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi bir kısım davalılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
_ K A R A R _
Dava, terekeye temsilci tayinine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm bir kısım davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Tarafların ortak murisi ... 14.08.1997 tarihinde vefat etmiştir
Miras ortaklığında mirasçıların birlikte hareket etmeleri zorunluluğu, işlemleri, kullanım ve idareyi birlikte yapmaları, mirasçılar arasında anlaşmazlık bulunması veya bu konularda anlaşamamaları halinde miras ortaklığı adına gerekli işlemleri yapmak, dava açmak, açılmış veya açılacak davaları takip etmek üzere paylaşmaya kadar miras ortaklığına temsilci atanması olanağı sağlanmıştır (TMK m. 640). Mirasçılardan biri veya birkaçının isteği üzerine Hakim mirasın paylaşımına kadar görev yapmak üzere miras ortaklığına bir temsilci atayabilir. Mirasçılar arasında paylaşmanın yapılmamış olması ve terekeyi birlikte idare etmeleri hususunda mirasçılar arasında anlaşmazlık bulunduğu gözetilerek miras ortaklığına temsilci tayini gerekir.
Somut olayda, ... . Asliye Hukuk Mahkemesinin 2014/427 Esas sayılı dosyasında davacı ..., davalı ... olup dava konusu ise murise ait olan gecekonduya tapu tahsis belgesi verileceği bildirildiğinde davalının muris yerine kendi adına parayı yatırdığı, tapu tahsis belgesinin muris yerine davalı adına düzenlendiği iddiasıyla davalı olan tapu tahsis belgesinin iptaliyle murisin mirasçıları adına düzenlenmesi talebidir. Davacı ve davalı murisin mirasçılarıdır ve birbirleri aleyhine açtıkları davada terekeye temsilci atanmasına gerek yoktur. Bu nedenle davanın reddine karar verilmesi gerekirken davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiş, hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatıranlara iadesine, 02.04.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.