
Esas No: 1985/51
Karar No: 1986/2805
Karar Tarihi: 22.10.1986
Danıştay 9. Daire 1985/51 Esas 1986/2805 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Mükelleflerin aktifinde kayıtlı olmayan taşınmazların satışından Gayrimenkul Kıymet Artış Vergisi alınmayacak, sadece %3 teminat alınacak. Ancak taşınmaz yükümlülere ait teşebbüslerin aktiflerine kayıtlı ise Gayrimenkul Kıymet Artışı Vergisine tabi olunmayacak. Ayrıca alınan %3 teminat, satışın yapıldığı yıla ait olarak verilen Gelir ve Kurumlar Vergisi beyannamesinde gösterilen vergilerden mahsup edilecektir. Yukarıdaki kanun maddeleri; Finansman Kanunu'nun 35.maddesi d fıkrası ve 44.maddesi 2.fıkrasıdır.
Daire : DOKUZUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1986
Karar No : 2805
Esas Yılı : 1985
Esas No : 51
Karar Tarihi : 22/10/986
GELİR VE KURUMLAR VERGİSİNE TABİ OLAN MÜKELLEFLERİN AKTİFİNDE KAYITLI OLMAYAN TAŞINMAZLARININ SATIŞINDAN GAYRİMENKUL KIYMET ARTIŞ VERGİSİ ALINMAYACAĞI, SADECE %3 TEMİNAT ALINACAĞI HK.
Uyuşmazlık; yükümlüye ait taşınmaz hissesinin satışı nedeniyle rayiç bedel esasına göre salınan kusur cezalı Gayrimenkul Kıymet Artışı Vergisi ile Mali Denge Vergisine karşı açılan davayı reddeden Danıştay Dokuzuncu Dairesi kararının düzeltilmesi isteğinden ibarettir.
Yükümlü tarafından ileri sürülen düzeltme istemi 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 54.maddesine uygun görüldüğünden dairemizin 16. 11.1984 gün ve K:84/3264 sayılı kararı kaldırılarak dosya yeniden incelendi:
1318 sayılı Finansman Kanununun 35.maddesinin d fıkrasında; gelir ve Kurumlar Vergisine tabi mükelleflere ait teşebbüslerin aktiflerinde kayıtlı gayrimenkullerin bu vergiye tabi olmayacağı, aynı kanunun olay sırasında yürürlükte bulunan 44.maddesinin 2.fıkrasında da, bu vergiye tabi değer farkları Gelir ve Kurumlar Vergisinin mevzuna girdiği takdirde 42.madde gereğince vergi teminatı alınmakla iktifa olunacağı, teminat olarak alınan bu verginin Gelir ve Kurumlar Vergisinden tamamen mahsup edileceği hükme bağlanmıştır.
Yukarıda açıklanan kanun maddeleri hükümleri gereğince, yükümlülerin sahip oldukları taşınmazları devir ve temlik etmeleri sonucu doğan ve Gayrimenkul Kıymet Artışı Vergisine tabi olan değer farklarının aynı zamanda Gelir ve Kurumlar Vergisinin konusuna girmesi halinde satış sırasında devir ve temlik bedeli üzerinden %3 teminat alınmakla yetinilecek ve alınan bu teminatın satışın yapıldığı yıla ait olarak verilen Gelir ve Kurumlar Vergisi beyannamesinde gösterilen vergilerden mahsup edilecektir. Ancak taşınmaz yükümlülere ait teşebbüslerin aktiflerine kayıtlı ise Gayrimenkul Kıymet Artışı Vergisine tabi olunmayacağı gibi yukarıda bahsedilen %3 teminatta alınmayacaktır.
Anlaşmazlık konusu olayda yükümlü Gelir Vergisi mükellefi olup taşınmazın aktifinde kayıtlı olmadığı ve 2.sınıf tüccar olduğu anlaşıldığından yukarıda açıklanan yasa hükümleri gereğince Gayrimenkul Kıymet Artışı Vergisi tarhiyatı yapılmayıp, yalnızca %3 teminatla yetinilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle İtiraz Komisyonu kararının bozulmasına, yapılan tarhiyatın terkinine karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.