Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/21572
Karar No: 2019/8721
Karar Tarihi: 15.04.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/21572 Esas 2019/8721 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2017/21572 E.  ,  2019/8721 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ: ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız ve kötüniyetli olarak feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile ödenmediğini iddia ettiği bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:Davalı vekili; davacının iş sözleşmesinin haklı nedenle derhal feshedildiğini, maaş bordroları ile uyumlu olan ödemelerde tahakkuk eden tüm fazla çalışma ücretleri ile sair ödemelerin davacının banka hesabına tam olarak yatırıldığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Davacının kıdem ve ihbar tazminatlarına hak kazanıp kazanmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Somut olayda; davacı işçi iş sözleşmesinin davalı yanca haklı nedene dayanmaksızın feshedildiğini ileri sürmüş, buna karşılık davalı vekilince, davacının işyeri disiplin yönetmeliğine aykırı olarak iki adet kıymet torbasını araç içindeki kasa bölümüne koymayıp şoför mahallinde bırakması ve bunları kaldırım geçişinde taşıması şeklindeki davranışları sebebi ile iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiği savunulmuştur. Davalının bazı banka ve kurumlar ile imzaladığı sözleşmeler kapsamında bu müşterilerin güvenlik hizmetlerini yürüttüğü, özellikle söz konusu bankaların şubeleri ile merkezleri ve ATM’leri arasında, para ve diğer kıymetli evrakların zırhlı araçlarla taşınması hizmetinin mal güvenliği açısından risk ve önem arz ettiği gözetildiğinde, davacının feshe konu eyleminin davalıya somut olarak zarar verip vermediği aranmaksızın davalı feshi yönünden haklı neden teşkil ettiği açıktır. Bu itibarla, mahkemece kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin reddine karar verilmesi isabetlidir. Ancak, gerekçeli kararda feshin geçerli nedene dayalı olduğunun belirtilmesi hatalı olmuştur.
    3-Taraflar arasında fazla çalışma ve hafta tatili ücret alacaklarına uygulanan takdiri indirim hususunda uyuşmazlık bulunmaktadır.Fazla çalışma ve hafta tatili ücret alacaklarının uzun bir süre için hesaplanması, işçinin çalışma süresi içerisinde hastalık, izin, mazeret gibi sebeplerle fazla çalışma yapmadığı günler bulunduğu kabul edilerek Yargıtayca son yıllarda uygun oranda indirim yapılması gerektiği istikrarlı uygulama halini almıştır. Yapılacak indirim, işçinin çalışma şekline ve işin düzenlenmesine ve hesaplanan fazla çalışma miktarına göre takdir edilmelidir.
    Somut olayda; Mahkemece, hükme esas alınan bilirkişi raporu ile hesaplanan fazla çalışma ve hafta tatili ücret alacak miktarlarına ayrı ayrı 1/3 oranında takdiri indirim uygulanmıştır. Davacının davalı işverenliğe ait işyerinde 16.03.2012- 18.11.2014 tarihleri arasında 2 yıl 8 ay 4 gün hizmet süresinin bulunduğu nazara alındığında, söz konusu alacak miktarlarına uygulanan bu indirim oranı Dairemiz içtihatlarına göre makuldur. Ancak, 16.03.2012- 01.07.2012 tarihleri arasındaki çalışma dönemi için sunulan ve davacının imzasını içermeyen vardiya çizelgeleri ile 01.07.2012- 18.11.2014 tarihleri arasındaki çalışma dönemine ait olup davacının imzasını içeren görev kayıt formlarında davacının işe giriş çıkış saatlerinin belirgin olduğu görülmektedir. Bu itibarla, davacının itiraz etmediği anlaşılan ve imzalı kayıtların bulunduğu dönem yönünden hüküm altına alınan alacaklara takdiri indirim uygulanmaması gerekirken, bilirkişi tarafından yapılan hesaplamalar neticesinde bulunan alacak tutarlarının tamamına takdiri indirim uygulanması ise hatalı olmuştur.
    Sonuç:Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15.04.2019 gününde oybirliği ile karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi