
Esas No: 2017/2410
Karar No: 2018/1272
Karar Tarihi: 06.02.2018
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2017/2410 Esas 2018/1272 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi
Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı ... tarafından ve davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı, davalı bankadan konut kredisi kullandığını, kullandığı kredi nedeni ile kendisinden 30.000,00 TL dosya masrafının haksız yere alındığını ileri sürerek, fazlaya ilişkin hakları saklı tutarak bu meblağın ödeme tarihi olan 20.03.2009 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, davanın kabulü ile 30.000,00 TL"nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiş; hüküm, taraflarca temyiz edilmiştir.
1-Dava, banka tarafından haksız olarak tahsil edilen masrafların iadesine ilişkindir. Mahkemece, davanın kabulü ile 30.000,00 TL"nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiş; gerekçeli kararda vekalet ücreti yönünden, "Davacı kendini vekille temsil ettirdiğinden 3.600,00 TL vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davalıya verilmesine" yönünde hüküm kurulmuş; davacı vekilinin tavzih istemi üzerine, tavzih talebinin kabulü ile karardaki "Dava vekil aracılığıyla açıldığı ve tebliğ edildiği için temlik alan vekili lehine nispi vekalet ücreti (ön inceleme aşaması bitirilmediği için ücretin yarısı) 1.800,00 TL takdiri" şeklindeki hükmün düzeltilmesine karar verilmiştir. Hemen belirtmek gerekir ki; tavzih kurumu HMK"nın 305. maddesinde (HUMK 455.md) düzenlenmiş olup, buna göre, mahkemece hükümde, müphem ve açık olmayan veya mütenakıs fıkralar bulunduğu hallerde tavzih kararı verilebilir. Asıl hükmü değiştirerek, hüküm sonucunu bertaraf edecek şekilde tavzih kararı verilemez. Tavzih yoluyla hükmün kapsamı genişletilmeyeceği gibi, hükümle kazanılmış hakların ortadan kaldırılmasını sağlayacak şekilde de karar verilemez. Mahkemece, 26.08.2016 tarihli tavzih kararı hüküm fıkrasında yer alan paragrafların silinerek yerine hükmün sonucunu değiştirecek nitelikte yeni paragraf eklenmesi yolunda kurulan hüküm, asıl hükmü değiştirecek mahiyette usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
2-Bozma nedenine göre tarafların diğer temyiz itirazlarının incelenmesine bu aşamada gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde davalıya iadesine, HUMK’nun 440/I maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 06/02/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.