Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/11930
Karar No: 2014/8092
Karar Tarihi: 22.5.2014

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2013/11930 Esas 2014/8092 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, sigortalı işyerinin bulunduğu binanın atık su tesisatındaki tıkanıklık nedeniyle kanalizasyon suyu ile dolduğu ve meydana gelen taşkın nedeniyle sigortalının zarar gördüğü iddiasıyla açılmıştır. Davacı, sigorta şirketi tarafından ödenen tutarın yasal faizi ile tahsilini talep etmiştir. Ancak davalı, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 35. maddesi gereğince apartman yöneticiliğinin taraf ehliyeti olmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme, apartman yönetiminin tüzel kişiliği olmadığını, yönetim kurulunun böyle bir davada kat maliklerini temsil yetkisinin bulunmadığını ve davacının ancak tüm kat maliklerini dava ederek arsa payları oranında ortak alanların bakımsızlığı nedeni ile sigortalısı olan işyerinde meydana gelen zararı talep edebileceğini belirtmiştir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. ve 19. maddeleri de binanın pis su akarlarının ortak yerler olduğunu, kat maliklerinin anagayrimenkulün bakımına ve mimari durumunun korunmasına mecbur olduğunu ve yöneticinin anagayrimenkulün gayesine uygun kullanımı, korunması, bakımı ve onarımı için gerekli tedbirleri alması gerektiğini düzenlemektedir.
Mahkeme, yönetim tarafından ivedilikle tadilat, tamirat ve onarımların yapılmasının talep edilmesi halinde hakim müdahalesi istenebileceğini ve yöneticiye husumetin yöneltilmesinde bir isabetsizlik olmadığını belirtmiştir. Bu nedenle, davacının tüm kat maliklerini dava ederek arsa payları oranında ortak alanların bakımsızlığı nedeniyle sigortalısı olan işyerinde meydana gelen zararı talep etmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
17. Hukuk Dairesi         2013/11930 E.  ,  2014/8092 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Adana 5. Sulh Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ :14/01/2013
    NUMARASI :2011/72-2013/57

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı I.. A... vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkili nezdinde sigortalı işyerinin, bulunduğu binanın atık su tesisatındaki tıkanıklık nediniyle kanalizasyon suyu ile dolduğunu, meydana gelen taşkın nedeniyle sigortalının zarar gördüğünü, müvekkili sigorta şirketi tarafından, sigortalısının hasar bedelinin 4.937,00.-TL olarak ödendiğini belirterek ödenen tutarın ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile tahsilini talep etmiştir.
    Davalı Ö.. Y.. (A..Y..) vekili, Kat Mülyeti Kanunu"nun 35. maddesi gereğince apartman yöneticiliğinin taraf ehliyeti olmadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, iddia, savunma ve toplanan kanıtlara göre, Kat Mülkeyeti Kanunu hökümlerine göre apartman yönetiminin tüzel kişiliği olmadığı gibi yönetim kurulunun böyle bir davada kat maliklerini temsil yetkisinin bulunmadığı, davacının ancak tüm kat maliklerini dava ederek arsa payları oranında ortak alanların bakımsızlığı nedeni ile sigortalısı olan işyerinde meydana gelen zararı talep edibileceği gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı I.. A... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, işyeri sigorta poliçesinden kaynaklanan rucuen tazminat davasıdır.
    634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesi hükmü uyarınca binanın pis su akarları ortak yerlerdendir. Aynı yasanın 19. maddesi “Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar” hükmünü içermektedir.
    Kat Mülkiyeti Yasası"nın 32. maddesi hükmüne göre anagayrimenkulün kullanılmasından doğan veya yönetiminden dolayı kat malikleri arasında veya yönetici veya denetçiler arasında çıkan anlaşmazlıklar kat malikleri kurulunda çözülür ve karara bağlanır. Ancak somut olayda olduğu gibi özellikle ortak yerlerde yapılması gerekli onarımların yapılmamasından dolayı bağımsız bölümlerinin zarar gördüğü ve yönetim tarafından ivedilikle bu tadilat, tamirat ve onarımların yapılmasının talep edilmesi halinde, bu yasa maddesinin uygulanmasına gerek duyulmadan doğrudan hakim müdahalesi istenebilir. Ayrıca Kat Mülkiyeti Yasası"nın 35. maddesi hükmünde, anagayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için kat maliklerinin yararına gereken tedbirlerin alınması yöneticinin görevleri arasında olup, bu yönden de yöneticiye husumetin yöneltilmesinde bir isabetsizlik yoktur.
    Bu nedenle, mahkemece işin esasına girilip tarafların göstereceği deliller toplandıktan sonra oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, yerinde bulunmayan gerekçelerle davanın reddi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı I.. A... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine 22.5.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi