Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/12221
Karar No: 2018/137
Karar Tarihi: 09.01.2018

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2015/12221 Esas 2018/137 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İstihkak davası kapsamında görülen ve borçlu ile üçüncü şahıs arasında yaşanan menkul mal haczi konusunda yapılan yargılama sonucunda mahkeme, borçlu ile üçüncü şahıs arasında mal devir işleminin alacaklıdan mal kaçırma amaçlı muvazaalı bir işlem olduğunu kabul etmiş ve davanın reddine karar vermiştir. Dairece incelenen dosyada ise belirtilen kararın usul ve yasaya aykırı bir yönü olmadığı tespit edilmiştir. Ancak davalı alacaklı vekili tarafından temyiz edilen vekalet ücretine yönelik itirazın incelenmesinde, yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hacizli malların değeri ile alacak miktarından hangisi az ise onun üzerinden hesaplanacak nispi vekâlet ücretine hükmedilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle hükmün düzeltilerek onanması kararlaştırılmıştır. Kanun maddeleri ise İİK'nın 96. vd. maddeleri ve 6100 sayılı HMK’nun Geçici 3. maddesi yollaması ile 1086 sayılı HUMK’nun 438/7. maddesidir.
8. Hukuk Dairesi         2015/12221 E.  ,  2018/137 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : İstihkak

    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı vekili ve davalı ... Mob. San. Tic. Ltd. Şti. vekilince esasa yönelik, davalı ... Kimyasal San. ve Tic. A.Ş. vekili tarafından ise katılma yolu ile vekalet ücretine yönelik olarak temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.


    KARAR

    Davacı 3. kişi vekili, 21.02.2014 tarihinde müvekkiline ait olan menkullerin haczedildiğini öne sürerek haczin kaldırılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı alacaklı vekili; borçlu şirket ile 3. kişi şirket arasında organik bağ olduğunu, borçlu şirket yetkilisinin takip tarihinden sonra oğluna görünürde yeni bir firma kurdurmak suretiyle danışıklı ve mal kaçırmaya yönelik işlemler yaptığını öne sürerek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı borçlu vekili, 3. kişi şirket ile borçlu şirket arasında herhangi bir ticari ilişkinin söz konusu olmadığını, borçlu şirketin hukuki anlamda kapanmadığını ancak ekonomik olarak faaliyet göstermediğini beyan etmiştir.
    Mahkemece, borçluya ödeme emri haciz mahallinde tebliğ edilmemiş ise de; haciz mahallinde daha önce borçlu şirkette çalışan ..."in 3. kişi şirket yetkilisi olarak bulunduğunu belirttiği, ... kayıtlarına göre borçlu şirkette çalışan işçilerden bir kısmının daha sonra 3. kişi şirkette çalışmaya başladığı, haczedilen malların daha önce borçlu şirkete ait olduğunun tanık beyanları ile sabit olduğu, ayrıca her iki şirket ortaklarının baba oğul olduğunun anlaşılması karşısında, 3. kişi şirketin borçlu şirketin devamı olduğunun ve taraflar arasındaki malların devir işleminin alacaklıdan mal kaçırmaya yönelik muvazaalı işlem olduğunun kabulü gerektiği gerekçesi ile, davanın reddine karar verilmiş;hüküm davalı borçlu vekili ve davacı 3. kişi vekili tarafından esasa yönelik olarak,davalı alacaklı vekili tarafından ise katılma yolu ile vekalet ücretine yönelik olarak temyiz edilmiştir.
    Dava, üçüncü kişinin İİK’nun 96. vd. maddelerine dayalı istihkak iddiasına ilişkindir.
    1-Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı 3. kişi ve davalı borçlu vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Davalı alacaklı vekilinin vekalet ücretine yönelik temyiz itirazlarının incelenmesinde; Mahkemece davanın esasına yönelik karar verildiğine göre, karar tarihi itibarı ile yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hacizli malların değeri ile alacak miktarından hangisi az ise onun üzerinden hesaplanacak nispi vekâlet ücretine hükmedilmesi gerekir.
    Somut olayda, hacizli malların değeri, takibe konu toplam alacak miktarından az olduğundan, avukatlık ücretinin hacizli malların değeri üzerinden hesap edilmesi gerekirken davalı taraf yararına maktu vekalet ücretine hükmedilmesi doğru görülmemiştir. Ne var ki belirtilen bu yanlışlığın giderilmesi yargılamanın tekrarını gerektirir nitelikte görülmediğinden, 6100 sayılı HMK’nun Geçici 3. maddesi yollaması ile 1086 sayılı HUMK’nun 438/7. maddesi uyarınca hükmün düzeltilerek onanması uygun görülmüştür.
    SONUÇ: Davacı 3. kişi ve davalı borçlu vekilinin yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle tüm temyiz itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle vekalet ücretine ilişkin davalı alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın hüküm fıkrasının 5 . bendindeki " 500,00TL vekalet ücretinin" ibaresinin çıkartılarak, yerine "2.064,00 TL nispi vekalet ücretinin‘’ ibaresi yazılmak suretiyle düzeltilmesine, hükmün düzeltilen bu şekli ile ONANMASINA, taraflarca İİK"nun 366/3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, istek halinde peşin harcın temyiz eden davalı ... Kimyasal San. ve Tic. A.Ş."ye iadesine ve 27,70 TL peşin harcın onama harcına mahsubu ile kalan 8,20 TL"nin temyiz eden davacıdan ve davalı ... Mob. Ltd. Şti"den ayrı ayrı alınmasına, 09.01.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi