Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/45631
Karar No: 2016/7838
Karar Tarihi: 11.04.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/45631 Esas 2016/7838 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçersiz nedenlerle feshedildiğini ve sendikal nedenlerin rol oynadığını belirterek feshin iptalini, işe iadesini ve tazminat talep etti. Mahkeme, iş sözleşmesinin geçersiz nedenlerle feshedildiği ve sendikal faaliyetlerin fesh nedeni olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verdi. Ancak işe başlatma tazminatının şarta bağlı olmadan belirlenmesi hatalı bulundu. Kararda geçen kanun maddeleri şu şekildedir: 2821 sayılı Yasa'nın 31. maddesi, 6356 sayılı Yasa'nın 25/4-5 maddesi ve 4857 sayılı Kanun'un 20. maddesi'nin 3. fıkrası.
7. Hukuk Dairesi         2015/45631 E.  ,  2016/7838 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : İşe iade


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı vekili, davacının iş sözleşmesinin haksız ve hukuki dayanaktan yoksun olarak ve sendikal nedenlerle feshedildiğini belirterek feshin geçersizliğinin tespitine, işe iadesine, 2821 sayılı Yasanın 31.maddesi gereğince işe başlatılmaması halinde 12 aylık ücretinden az olmamak üzere işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücretine hükmedilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili ise davacının iş sözleşmesinin düşük performans nedeniyle feshedildiğini, sendikal neden iddiasının doğru olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, davacının iş sözleşmesinin, davalı işveren tarafından geçerli neden olmaksızın feshedildiği, feshin asıl nedeninin sendikal nedenler olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş, işe başlatmama tazminatı ise 6356 sayılı Yasanın 25/4-5 maddesine göre işe başlatma ya da başlatmama şartı olmaksızın belirlendiği anlaşılmıştır.
    Mahkemece, iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından geçerli neden olmaksızın feshedildiği ve feshin asıl nedeninin sendikal faaliyetler olduğunun tespiti yerinde olup davalının bu yöne ilişkin temyiz itirazları yerinde değildir.
    Somut olayda davacının mülga 2821 sayılı Yasanın 31.maddesine dayanarak şarta bağlı şekilde işe başlatmama tazminatı talep ettiği davacının talebini ıslah ettiğine dair bir kayıt da bulunmadığı halde mahkemece bu yön üzerinde durulmaksızın talebi aşacak şekilde işe başlatma-başlatmama şartına bağlı olmaksızın işe başlatmama tazminatına hükmedilmiş olması hatalıdır.
    Kabule göre ise her ne kadar dava ...."ne yöneltilmişse de davacının ..... bünyesinde çalıştığı, gerçek işvereni olan .... tarafından davanın takip edildiği ve cevap dilekçesi sunularak delillerin ibraz edildiği ve bu hali ile HMK 124.maddesi uyarınca husumette yanılma söz konusu olup taraf teşkili sağlanmış ise de gerekçeli kararın başlığında davalı olarak ......"nin gösterilmesi doğru olmamıştır.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun"un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM : Yukarıda belirtilen sebeplerle;
    1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-İşverence yapılan FESHİN GEÇERSİZLİĞİNE, davacının davalı ... "ne ait işyerindeki işine iadesine,
    3-Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni ve talebi de dikkate alınarak takdiren davacının 12 (oniki) aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    4-Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
    5-Karar tarihi itibariyle alınması gerekli 29,20 TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 25,20 TL harcın mahsubuyla bakiye 4,00 TL karar ve ilam harcının davalıdan alınarak Hazine"ye gelir kaydına,
    6-Davacı vekille temsil edildiğinden, karar tarihinde yürürlükte olan AAÜT’ne göre 1.800,00 TL avukatlık ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
    7-Davacı tarafından yapılan toplam 148,20 TL yargılama giderinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    8-Taraflarca yatırılan gider ve delil avanslarından varsa artan miktarının ilgili tarafa iadesine,
    9-Peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 11/04/2016 tarihinde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi