
Esas No: 2014/15057
Karar No: 2014/13301
Karar Tarihi: 18.11.2014
Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2014/15057 Esas 2014/13301 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : DERİK SULH HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ : 28/11/2012
NUMARASI : 2011/61-2012/178
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Kadastro Müdürlüğünce 3402 sayılı Kadastro Kanunu"nun 41. maddesi uyarınca re"sen yapılan düzeltme işlemi sırasında ...Köyü çalışma alanında bulunan ve mera niteliğinde tespit harici bırakılan 241 parsel sayılı 1.012.250,00 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz, 921.653,62 metrekare yüzölçümlü olarak belirlenerek yüzölçümünde düzeltme yapılmasına karar verilmiştir. Davacı Hazine, düzeltmenin usul ve yasaya aykırı yapıldığını öne sürerek Kadastro Müdürlüğüne husumet yöneltmek suretiyle dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda Kadastro Mahkemesinin görevli olduğu gerekçesiyle dava şartı yokluğundan davanın usul yönünden redine karar verilmiş; hüküm, davacı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
3402 sayılı Kadastro Kanunu"nun "Hataların Düzeltilmesi" başlıklı 41. maddesi uyarınca, kadastro sırasında veya sonrasında yapılan işlemlerle geometrik durumları kesinleşmiş olan taşınmazlarda ölçü, sınırlandırma, tersimat ve hesaplamalardan doğan hatalar, ilgilinin müracaatı veya Kadastro Müdürlüğünce re"sen düzeltilir ve düzeltme kararı, ilgili taşınmaz malikleri ile diğer hak sahiplerine tebliğ edilir. Yine aynı madde uyarınca, ilgilileri tarafından düzeltme kararının kaldırılması istemiyle tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılabilir. Dava açılmadığı takdirde düzeltme kararı kesinleşir ve tapu kaydına işlenir. Maddenin açıklanan içeriği karşısında, 30 günlük süre içinde açılan davalarda Sulh Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Kadasro Kanunu özel bir yasa olup, bu yasada düzenlenen görev kuralları 6100 sayılı HMK hükümlerinden önce uygulanır. Diğer taraftan, Kadastro Müdürlüğünce ilgililerin başvurusu üzerine düzeltme isteminin reddine dair verilen kararlara karşı ve yukarıda sözü edilen 30 günlük sürenin dolup tapu kaydına işlenmesinden sonra açılacak davalarda görevli mahkemenin neresi olduğu konusunda Kadastro Kanununda özel bir düzenleme bulunmadığından, bu tür davalarda ise görev, 6100 sayılı HMK uyarınca belirlenir ve ihtilaf, çekişmeli yargı işi olduğundan Asliye Hukuk Mahkemeleri görevlidir.
Somut olayda dava, Kadastro Müdürlüğünce re"sen verilen düzeltme kararına karşı 30 günlük süre içinde açılan düzeltme kararının kaldırılmasına talebine ilişkindir. Bu tür davalarda görevli mahkeme, yukarıda açıklandığı üzere, 3402 sayılı Yasa"nın 41. maddesi uyarınca Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Hal böyle olunca; mahkemece görevli mahkemede açılmış bulunan davada işin esasına girilerek iddia ve savunma doğrultusunda araştırma yapılıp sonucuna göre karar verilmek gerekirken, göreve ilişkin özel yasa hükmü göz ardı edilerek yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamıştır. Davacı Hazine vekilinin temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinden görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 18.11.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.