
Esas No: 2012/1406
Karar No: 2012/2127
Karar Tarihi: 16.02.2012
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2012/1406 Esas 2012/2127 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 04.01.2011 gününde verilen dilekçe ile tapu kaydında kimlik bilgilerinin düzeltilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 24.05.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı, 7 parsel sayılı taşınmazın tapu sicilindeki ""... ..."" olarak yazılı kaydın, ""..."" olarak düzeltilmesini istemiştir.
Mahkemece, davanın kabulü ile 7 parsel sayılı taşınmazın tapu kaydının ""... oğlu, ..."" olarak düzeltilmesine karar verilmiştir.
Hükmü davalı vekilinin temyiz etmesi üzerine mahkemece 16.06.2009 tarihinde verilen karar Dairemizce: “ Davacı, 7 parsel sayılı taşınmazın tapu kaydında hatalı yazılan isminin nüfus kayıtlarına uygun hale getirilmesini istediği halde, mahkemece talep olmadan davacının baba isminin de düzeltilmesi, mahkemenin tarafların iddia ve savunmaları ile bağlı olduğu kuralına aykırı olduğundan kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir."" gerekçesi ile bozulmuştur.
Bozma üzerine yapılan yargılama sonucu; davacı vekilinin 22.02.2011 tarihli ıslah dilekçesine değer verilerek 7 parsel sayılı taşınmazın tapu kayıt malikinin ismi ve baba ismi düzeltilmiş, hükmü davalı vekili temyiz etmiştir.
Islah, taraflardan birinin yapmış olduğu bir usul işlemini tamamen veya kısmen düzeltmesidir. 6100 sayılı HMK’nun 176/1 maddesinde taraflardan her birinin yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen ıslah edebileceği belirtilmiştir. HMK"nun 177/1 maddesine göre; ıslah tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir. Kanunun bu açık düzenlemesi karşısında ve bozmadan sonra ıslahın olanaklı bulunduğuna dair açık veya örtülü bir hüküm de yasada yer almadığına göre, ıslah yolundan yararlanma olanağı, karar Yargıtay"ca bozulduktan sonra bulunmamaktadır.
Mahkemece davacı vekilinin dava dilekçesi ve ıslah dilekçesi doğrultusunda, dava konusu taşınmazın tapu kaydında, tapu kayıt malikinin isim ve baba isminin düzeltilmesi hatalı olmuştur. Karar bu nedenle bozulmalıdır.
Kabule göre de; nüfus müdürlüğünden, dava konusu taşınmazın tapu kayıtlarında malik olarak görünen kişi ile aynı kimlik bilgilerine sahip bir başka kişinin nüfus kaydının bulunup bulunmadığı araştırılmadan, mevcut ise bu kişi duruşmaya çağrılarak dava konusu taşınmazda mülkiyet hakkı iddiası bulunup bulunmadığı kendisinden sorulmadan hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 16.02.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.