
Esas No: 2016/10859
Karar No: 2021/1661
Karar Tarihi: 17.03.2021
Danıştay 7. Daire 2016/10859 Esas 2021/1661 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/10859
Karar No : 2021/1661
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının iptale ilişkin hüküm fıkrasının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına tescilli … plakalı araç nedeniyle tesis edilen motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti ve 2015 yılı için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisinin tahsili amacıyla düzenlenen ödeme emrinin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Olayda, davacı tarafından mükellefiyetin terkini istemiyle yapılmış bir başvuru ve bu başvuru üzerine idarece tesis edilen bir işlem bulunmadığından davanın bu kısmının esasının incelemeyeceği; uyuşmazlık konusu aracın 02/03/2004 tarihinde meydana gelen kazada kullanılamaz hale geldiği, motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin şeklen devam ettiği, vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu aracın kaza sonucu kullanılamayacak hale gelmesi nedeniyle motorlu taşıtlar vergisinin konusunu oluşturamayacağı, kaza sonrası hurda belgesi alınmadığından bahisle düzenlenen ödeme emrinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin iptali istemi yönünden davanın incelenmeksizin reddine, dava konusu ödeme emrinin ise iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Hurdaya ayrıldığına ilişkin rapor ya da hurda belgesi bulunmayan aracın tamir edilerek tekrar trafiğe çıkabileceği, davacının 5838 sayılı Kanun'dan yararlanarak trafik tescil kuruluşuna başvurarak hurdaya ayırabilme imkanı varken bundan yararlanmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI :Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın iptale ilişkin hüküm fıkrasının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın iptale ilişkin hüküm fıkrasının bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının iptale ilişkin hüküm fıkrasına yönelik TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
3. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17/03/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.