Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/5968
Karar No: 2011/7277
Karar Tarihi: 19.12.2011

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2011/5968 Esas 2011/7277 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı-karşı davalı mahkemenin verdiği hükme itiraz ederek temyiz istemiş. Davacı, davalının kendi arsasına 23 metre uzunluğunda duvar ördüğünü ve bu müdahalenin önlenmesi ve duvarın yıktırılması için dava açmıştır. Davalı-karşı davacı ise, davacı ile anlaştıklarını ve onun rızası ile duvarın yapıldığını ve bu nedenle davacının bu müdahaleye karşı çıkmadığını iddia etmiştir. Mahkeme, davacının davası için HUMK'nun 409. maddesi gereği açılmamış sayılmasına karar vermiş ve karşı davanın da konusuz kaldığı gerekçesiyle hüküm kurmamıştır. Ancak temyiz eden davalı-karşı davacı, bu kararın usul ve kanuna aykırı olduğunu ileri sürerek hüküm bozulmuştur. Kanun maddeleri ise şöyle açıklanabilir: HUMK'nun 409. maddesi müdahalenin önlenmesine ilişkin dava açılabilmesi için bazı şartları belirlerken, TMK'nun 683. maddesi duvarın yıktırılması ve işgal edilen yerin devri ile ilgilidir. Ayrıca, 6100 sayılı HMK'nun Geçici madde 3'ü yoluyla HUMK'nun 428. maddesi de yerel mahkeme h
8. Hukuk Dairesi         2011/5968 E.  ,  2011/7277 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Elatmanın önlenmesi ve alacak

    Davacı-karşı davalı ... ile davalı-karşı davacı ... aralarındaki elatmanın önlenmesi ve alacak davasının kısmen açılmamış sayılmasına ve kısmende karar verilmesine yer olmadığına dair Zonguldak 2. Sulh Hukuk Mahkemesinden verilen 07.06.2011 gün ve 926/604 sayılı hükmün Yargıtay"ca incelenmesi davalı-karşı davacı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:

    KARAR

    Davacı ... dava dilekçesinde; davalı ... tarafından kendisine ait arsasına 23 metre uzunluğunda duvar çektiğini, zilyetliğinin kendisine ait olduğunu açıklayarak davalı ... tarafından taşınmazına yapıtığı müdahalenin önlenmesine ve yapılan duvarın yıktırılmasına karar verilmesini istemiştir.
    Davalı-karşı davacı ... vekili, 9.10.2009 tarihli cevap ve karşı dava dilekçesinde; davacının vekil edeni ile komşu parsel sahibi olduğunu, davacı ...’ın rızası ile 22 metre uzunluğunda ve 2 metre yüksekliğinde istinat duvarı konusunda anlaştıklarını, vekil edeni tarafından bu anlaşma karşılığında davacıya 2000 TL verdiğini, bu nedenle davacının da duvarın yapılmasına karşı çıkmadığını, duvar bitene kadarda davacının ses çıkarmadığını, inşaatın 12 gün sürdüğünü, bu nedenle yerinde bulunmayan davacının davasının reddine, karşı dava olarak duvarın yapılan anlaşma ve davacıya verilen 2000 TL karşılığında yapılması nedeniyle vekil edeninin iyi niyetli bulunduğunu, duvarın yapılmasına 10000 TL harcadığını, bu nedenle öncelikle duvarın ve işgal ettiği arsanın zilyetliğinin vekil edenine ait olduğunun tespitine, yerin vekil edenine devrine, bu mümkün olmadığı taktirde yapılan 10000 TL masrafın yasal faiziyle birlikte davacı-karşı davalı ...’dan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, davacı-karşı davalı ..."ın açtığı müdahalenin önlenmesi ve duvarın yıktırılması davasının HUMK.nun 409. maddesi gereğince açılmamış sayılmasına, davalı-karşı davacı ...’ın açmış olduğu karşı dava bakımından ortada müdahalenin meni davası diye bir dava artık bulunmadığından bu konuda ayrıca ve yeniden karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi üzerine; hüküm, davalı-karşı davacı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, TMK.nun 683. maddesi çerçevesinde çözümlenmesi gereken müdahalenin önlenmesi, yapılan duvarın yıktırılması ile duvarın anlaşma ve bedel karşılığı yapılmış olması nedeniyle duvar ve işgal ettiği arsanın mülkiyetinin devri olmadığı taktirde 10000 TL masrafın tahsili isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, yapılan araştırma ve inceleme sonucu davacı-karşı davalı ... tarafından açılan müdahalenin önlenmesi ve duvarın yıktırılması davasının açılmamış sayılmasına ve bu noktadan hareketle davalı-karşı davacı ... tarafından açılan davanın konusunun kalmadığı gerekçesiyle karar verilmesine yer olmadığı biçiminde hüküm kurulmuştur. Davalı-karşı davacı ... vekili duvarın davacıyla yapılan anlaşma sonucu ve onun oluruyla yapıldığını, vekil edeninin iyi niyetli olduğunu, anlaşma gereğince tanıklar huzurunda davacı ..."e 2000 TL verildiğini, daha sonra Ahmet’in eldeki davayı açtığını, vekil edeninin duvar için 10000 TL masraf yaptığını açıklayarak yerin vekil edenine devri, olmadığı taktirde 10000 TL masrafın tahsili isteğinde bulunmuştur. Davalı-karşı davacının açtığı davaya ilişkin istekler aynen mevcut olup işin esasına girilerek bu konuda olumlu veya olumsuz bir karar verilmesi gerekirken, müdahalenin önlenmesi ve duvarın yıktırılması davasının HUMK.nun 409. maddesi gereğince açılmamış sayılmasına karar verildiği, bu nedenle karşı davanın konusuz kaldığı gerekçesiyle yazılı biçimde hüküm kurulmuş bulunması usul ve kanuna aykırıdır.
    Davalı-karşı davacı ..., davacı-karşı davalı ...’dan bağımsız olarak ayrı ve terditli istekte bulunmuştur. Bu bakımdan bu davayla ilgili olarak iddia ve savunma doğrultusunda taraf delilleri toplanarak ...’ın istekleri konusunda olumlu veya olumsuz bir karar verilmesi gerekirken, davanın konusuz kaldığı gerekçesiyle hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
    Davalı-karşı davacı vekilinin temyiz itirazları bu bakımdan yerinde olduğundan kabulü ile yerel mahkeme hükmünün 6100 sayılı HMK.nun Geçici madde 3’ün yollamasıyla HUMK.nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA 18,40 TL peşin harcın istek halinde temyiz eden davalı-karşı davacıya iadesine
    19.12.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi