
Esas No: 2017/6921
Karar No: 2021/1303
Karar Tarihi: 03.03.2021
Danıştay 8. Daire 2017/6921 Esas 2021/1303 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2017/6921
Karar No : 2021/1303
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Üniversitesi Rektörlüğü
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davalı üniversitede öğretim görevlisi olarak görev yapan davacının, İş Kanunu'nun 25.maddesi uyarınca iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; davacının sözleşmesinin feshedildiğine ilişkin ihtarnameyi Muhasebe ve Personel Müdürü ile Mali İşler Daire Başkanı'nın imzaladığı, davaya konu … tarih ve … sayılı "fesih tebliği" başlıklı işlemi Rektörün tesis ettiği, yetki ve usulde paralellik ilkesine riayet edilmediği, ayrıca mütevelli heyetince kullanılabilecek sözleşmeyi feshetme yetkisinin Muhasebe ve Personel Müdürüne, Mali İşler Daire Başkanına ve Rektöre devredildiğine dair bir mütevelli heyet kurulu kararı da bulunmadığından, davacının sözleşmesinin feshedilmesine dair dava konusu işlemde yetki unsuru yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka aykırı bulunarak iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; davacının disipline aykırı davranışları nedeniyle yapılan soruşturma sonucunda 2547 sayılı Kanunun 53. maddesinde ve Yüksek Öğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nde yer alan disiplin hükümlerine göre durumunun değerlendirilerek eylemine uyan disiplin cezası ile cezalandırılması gerekirken, İş Kanunu'nun 25/2 maddesi uyarınca iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle Mahkeme kararının gerekçesi değiştirilerek onanmasına karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, istinaf kararında fesih işleminde uygulanması gerektiği bildirilen 2547 sayılı Kanun'un 53. maddesinin dava konusu işlemin tesis edilmesinden sonra yürürlüğe girdiğinden, işlem tarihinde yürürlükte olmayan bir kanun maddesinin uygulanamayacağı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, usul ve yasaya uygun olarak verilen istinaf kararının onanması gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY:
Davalı vakıf üniversitesinde görev yapan davacı hakkında "hocaları; öğrencileri önünde bilgisizlikle suçlamak" gerekçesiyle 10/06/2015 tarihinde disiplin soruşturması başlatıldığı, soruşturma neticesinde düzenlenen 20/07/2015 tarihli soruşturma raporunda; davacının meslektaşları hakkında "geri zekalı, aptal ve aptalca, salak ve salakça, manyak" gibi ifadeleri kullandığı, gerek Bölüm Kurullarında, gerekse sınıflarda öğrenciler huzurunda sarf edilen bu sözlerin öğrencilere açık facebook hesaplarında da yayınlandığı, özellikle Bölüm Başkanına yönelen tehditkar sözcüklerin öğrenciler huzurunda Bölümün prestijini ve statüsünü zedelediği, daha önce … Güzel Sanatlar Fakültesi Genel Sekreterliği'nce bu durumun teyit edildiğinin anlaşıldığı, öğrencilere karşı "aptal, geri zekalı, salak, manyak" gibi ifadeler yanında, sinkaflı sözler de kullandığı, bu tür sözlere muhatap olan öğrencilerin ya sınıftan ağlayarak çıktıkları ya da davacının derslerini almaktan kaçındıkları, ders alanların ise aile baskısına rağmen okul değiştirme gibi fikirlere sahip olduklarının anlaşıldığı belirtilerek, bu fiilleri nedeniyle İş Kanunu'nun "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri" alt başlıklı 25/2 maddesi hükmü uyarınca sözleşmesinin feshedildiğine dair dava konusu işlemin iptali istemiyle işbu dava açılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT
Anayasa'nın 130. maddesinde, kanunda gösterilen usul ve esaslara göre, kazanç amacına yönelik olmamak şartı ile vakıflar tarafından, Devletin gözetim ve denetimine tabi yükseköğretim kurumları kurulabileceği, vakıflar tarafından kurulan yükseköğretim kurumlarının, mali ve idari konuları dışındaki akademik çalışmaları, öğretim elemanlarının sağlanması ve güvenlik yönlerinden Devlet eliyle kurulan yükseköğretim kurumları için Anayasada belirtilen hükümlere tabi olacağı kurala bağlanmıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na 2880 sayılı Kanun ile eklenen maddelerde vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumları için Anayasa'nın yukarıda yer verilen hükmüne paralel düzenlemelere yer verilmiş; bu kapsamda Ek 8. maddede, vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumlarındaki akademik organların, Devlet yükseköğretim kurumlarındaki akademik organlar gibi düzenleneceği ve onların görevlerini yerine getireceği, öğretim elemanlarının niteliklerinin devlet yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanlarının nitelikleri ile aynı olacağı belirtilmiştir.
Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin "öğretim elemanları" başlıklı 23. maddesinin, ikinci fıkrasının birinci cümlesinde, vakıf yükseköğretim kurumlarında görev alan akademik ve idari personelin çalışma esaslarının, 2547 sayılı Kanun'da Devlet üniversiteleri için öngörülen hükümlere tabi olduğu belirtilerek Anayasa'nın 130. maddesine ve 2547 sayılı Kanun'un ilgili hükümlerine uygun bir düzenleme yapılmıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Davalı idarece her ne kadar davacının sözleşmesinin fesih işleminin 29/07/2015 tarihinde yapıldığı, istinaf kararında belirtilen 2547 sayılı Kanun'un 53. maddesinin yürürlük tarihinin ise 02/12/2016 olduğu, dolayısıyla işlem tarihinde yürürlükte olmayan bir kanun maddesine dayanılarak karar verildiği belirtilmişse de, yukarıda alıntısı yapılan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na 2880 sayılı Kanun ile eklenen ek 8. maddesinde ve Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 23. maddesinde, vakıf yükseköğretim kurumlarında görev alan akademik ve idari personelin çalışma esaslarının, 2547 sayılı Kanun'da Devlet üniversiteleri için öngörülen hükümlere tabi olduğunun hüküm altına alındığı görüldüğünden, vakıf yükseköğretim kurumunda çalışan öğretim elemanlarının disipline konu olan fiil ve eylemlerine karşı da tıpkı devlet üniversitesinde çalışan öğretim üyeleri gibi disiplin soruşturması açılarak 2547 sayılı Kanun'da yazılan disiplin cezalarından birinin verilmesi gerektiğinin tartışmasız kabulü gerekmektedir.
Bu durumda, vakıf yükseköğretim kurumlarında görev alan akademik personelin mesleki güvenceleri ile Devlet yükseköğretim kurumlarında görev alan akademik personelin mesleki güvenceleri arasında ayırım yapılmadığı göz önüne alındığında, davacının disipline konu fiilleri üzerine disiplin soruşturması açılarak 2547 saylı Kanun çerçevesinde fiiline uyan disiplin cezası ile cezalandırılması gerekirken, bu yönde bir değerlendirilme yapılmadan sözleşmesinin feshedilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle,
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının yukarıda belirtilen açıklama ile ONANMASINA
3. Kesin olarak, 03/03/2021 tarihinde oybirliği ile karar verildi.