
Esas No: 2013/13438
Karar No: 2013/13521
Karar Tarihi: 22.05.2013
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2013/13438 Esas 2013/13521 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
KARAR
Davacı, dava dışı işçinin ... mahkemesinde açtığı dava sonunda verilen karar uyarınca işçinin mirasçılarına ödeme yaptığını, bu miktardan davalı işverenlerin sorumlu olduğunu ileri sürerek 6840,24 TL"nin davalılardan tahsilini istemiştir.
Davalılar davanın reddini dilemişlerdir.
Mahkemece, davalı Müflis ... Gıda ... Ltd. Şti."nin 28.05.2009 tarihinde iflas karar verildiği, ikinci alacaklılar toplantısının 18.03.2011 tarihinde yapıldığı, davacının alacak talebinin iflasına masasına kayıt edilmediği, iflastan sonra açılacak davanın kayıt kabul davası niteliğinde olduğu ve münhasıran Ticaret Mahkemesinin görevli bulunduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
1- Davacı, eldeki davada dava dışı işçinin mirasçılarına mahkeme kararına istinaden ödediği miktarın tahsilini istemiş olup, 21.12.2012 dava tarihinden önce davalı Müflis... iflasına karar verildiği hususlarında uyuşmazlık bulunmayıp, davalı ..... Ltd. Şti"nin hakkındaki davanın kayıt kabul davasına dönüştüğü anlaşılmaktadır. Esasen bu husus mahkemeninde kabulündedir. Ne varki davada müflis davalı ... Gıda Ltd. Şti. dışında diğer üç şirkette davalı konumunda olup, davacı bu davalılardan da talepte bulunmaktadır. Eldeki davanın davalıları arasında zorunlu dava arkadaşlığı bulunmamakta
olup, her bir davalı, dava dışı işçinin kendi yanlarında çalıştığı dönemle sınırlı olmak üzere sözleşme hükümleri doğrultusunda sorumludur. Hal böyle olunca, mahkemece davadan önce hakkında iflas kararı verilen ... Gıda ... Ltd. Şti."nin davasının tefrik edilerek bu davalı hakkında Ticaret Mahkemesi görevli olduğu için görevsizlik kararı verilmesi, diğer davalılar yönünden ise davaya devam olunarak hasıl olacak sonuca uygun bir karar verilmesi gerekir. Mahkemenin değinilen bu yönü gözardı ederek yazılı şekilde tüm davalılar hakkında görevsizlik kararı vermiş olması usul ve yasaya aykırıdır. Bozmayı gerektirir.
2-Bozma nedenine göre davacının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle; temyiz olunan kararın davacı yararına bozulmsanıa, (2) numaralı bent uyarınca davacının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, 22.05.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.