Abaküs Yazılım
12. Ceza Dairesi
Esas No: 2013/2231
Karar No: 2014/832
Karar Tarihi: 20.01.2014

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma - Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2013/2231 Esas 2014/832 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Sanık, traktörü sürmeye isteksiz olduğu için yol kenarındaki araçlara zarar vererek trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan yargılanmıştır. Sanığın suç işleme kastı olmadığı ve başka bir kişiyi aracı olarak kullanmadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla, suçun yasal unsurları oluşmamıştır ve sanığın beraatına karar verilmesi gerekmektedir. Kararda bahsedilen kanun maddeleri, TCK'nın 37/2 maddesi ve 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesidir. Dolaylık faillik ve azmettirme arasındaki farklar da açıklanmıştır.
12. Ceza Dairesi         2013/2231 E.  ,  2014/832 K.

    "İçtihat Metni"


    Tebliğname no : 12 - 2012/303980
    Mahkemesi : Boğazlıyan Sulh Ceza Mahkemesi
    Tarihi : 18/10/2012
    Numarası : 2012/143 - 2012/362
    Suç : Trafik güvenliğini tehlikeye sokma

    Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm, sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    TCK"nın 37/2 maddesinde düzenlenen dolaylık faillik; bir suçun, bir başkasını araç olarak kullanmak suretiyle işlendiği hallerde söz konusudur. Suç tipini bu şekilde gerçekleştirenler, bir başkasını buna sevk ettiği, suç tipi bakımından zorunlu olan hareketler onun planı çerçevesinde icra edildiği için sorumludurlar. (Türk Ceza Kanunu Genel hükümler, M. K., İlhan Üzülmez, sy 422) Dolaylı faillik için suç işleme iradesi bulunan failin, aslında suç işleme kastı ve niyeti bulunmayan üçüncü kişiyi zorlama/ hatasından faydalanma/ aracının hukuka uygun hareketinden yararlanma/ organize suç örgütlerinin gücünden yararlanma yoluyla iradeye hakimiyet/ kusur yeteneğinin yokluğundan yararlanma yoluyla iradeye hakimiyet şekillerinde gerçekleşebilir. Bu durumların hepsinde dolaylı fail işlemek istediği suç için bir aracı kullanmakta ve bu aracının iradesini bir şekilde kontrol etmektedir.
    Dolaylı faillik ile azmettirme arasındaki en önemli fark ise, arkadaki kişi fiilin icrası safhasında üstün bir konumdaysa, yani vakıaları başından sonuna kadar kontrolünde bulundurmaktaysa dolaylı faildir. Azmettirme de ise, serbest iradesiyle hareket eden bir şahsın çözülmesi söz konusudur. Azmettiren kişi, suç işleme doğrultusundaki iradesini bir başkasına intikal ettirmektedir. Ancak azmettiren azmettirdiği suçun işlenişi safhasında olayların seyrine hakim olamamakta, suçun işlenişi bakımından azmettirilene tabi olmaktadır.
    Azmettirmede aracı kişide suç işleme iradesi oluşturulurken, dolaylı faillikte aracının suç işlemeye zorlanması ve aslında suç işlemek istemeyen kişiye suç işletilmesi söz konusudur.
    Somut olaya gelince, 1932 doğumlu sanık H.. A.."ın olay günü ikamet ettiği köyden ilçe merkezine gelerek gübre aldığı, gübre aldığı dükkandan 15-20 metre ileride bulunan kum dükkanına gitmek istediği sırada, yaşlılığı ve rahatsızlığı nedeniyle traktörü sürmek istememesi nedeniyle, yoldan geçen ve daha önceden tanımadığı 1995 doğumlu S.. T.. isimli şahıstan traktörü ileri almasını istediği, S.. T.."in de sanığın talebi doğrultusunda traktörü ileri almak isterken yolun kenarında park halinde bulunan araçlara çarparak zarar verdiği olayda, sanığın suç işleme kastı olmadığı, S.. T.. isimli kişiyi aracı olarak kullandığına dair delil bulunmadığı dikkate alındığında, atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla, atılı suçtan sanığın beraati yerine mahkumiyetine karar verilmesi,
    Kanuna aykırı olup, sanığın temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden hükmün 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi gereğince halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK"un 321. maddesi uyarınca isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 20.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi