17. Hukuk Dairesi 2014/24049 E. , 2015/1150 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği düşünüldü:
-K A R A R-
Davacı vekili, müvekkiline trafik sigortalı, davalı adına kayıtlı aracın, dava dışı alkollü sürücü yönetiminde iken karıştığı kazada 3.kişiye ait aracın hasarlandığını, 7.875,00 TL. hasar bedelinin zarar görene ödendiğini, olayın münhasıran alkolün etkisi altında meydana geldiğini, davalı hakkında ... İcra Müdürlüğünün 2012/12437 sayılı dosyasında icra takibi yapıldığını, davalının itirazı üzerine takibin durduğunu belirterek itirazın iptali ile takibin devamına ve inkar tazminatına karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı, oğlu ..."nin psikolojik tedavi gördüğünü tedavisi nedeniyle kullandığı ilaçlar sebebiyle sarhoş görüntüsü verebildiğini, oğlunun kaza anında alkollü olmadığını, karşı aracın sürücüsünün alkollü olduğunu, kusuru kabul etmediğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, davacı ZMSS şirketinin zarar gören 3.kişiye ödediği tazminatın, kazanın münhasıran alkolün etkisi altında meydana geldiği iddiasına dayanılarak, kendi sigortalısı hakkında açtığı rücuen tazminat istemine ilişkindir. Bilindiği gibi, asliye mahkemeleri, Asliye Hukuk ve Asliye Ticaret Mahkemeleri olarak ikiye ayrılır, Asliye Ticaret Mahkemeleri, Asliye Hukuk Mahkemesi"nin görevine giren ticaret davaların çözümlendiği mahkemelerdir. Asliye Ticaret
Mahkemesi"nin görevine giren işler dışında kalan tüm uyuşmazlıklar Asliye Hukuk Mahkemesi"nce çözümlenir. Hangi davaların ticari dava olduğu TTK"nun 4. maddesinde sayılmıştır. Bundan başka, bir yerde ticaret mahkemesi varsa Asliye Hukuk Mahkemesinin görevi içinde bulunan ve bu kanunun 4. maddesi hükmünce ticari sayılan davalarda hususi hükümler uyarınca, ticaret mahkemesinde görülecek diğer işlere Asliye Ticaret Mahkemesi"nde bakılacağı düzenlenmiştir. (TTK 5/II) TTK"nun 4. maddesinde, bu kanunda da hukuk "davalarının" ticari dava sayıldığı, aynı kanunun 5. maddesinin 2. fıkrasında, bir yerde ticaret mahkemesi varsa asliye hukuk mahkemesinin vazifesi içinde bulunan ve bu kanunun 4. maddesi hükmünce ticari sayılan "davalar" ticaret mahkemesinde bakılacağı hususları düzenlenmiştir.
TTK"nun 3. maddesinde "Bu kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işlem ve fiiller ticari işlerdendir." hükmü getirilmiştir.
TTK"nun 1401-1520 maddelerinde sigorta Hukuku"nun düzenlendiği, 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu"nun "zorunlu sigortalar" başlıklı 13. maddesinde de sorumluluk sigortalarına ilişkin düzenlemenin yer aldığı görülmektedir.
TTK"nun 1483 vd maddelerinde " Zorunlu Sorumluluk Sigortaları" düzenlenmiştir.
Bir hukuki işlemin veya fiilin TTK"nu kapsamında kaldığının kabul edilmesi için, yasanın amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen bu kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bir hukuki işlemin veya fiilin olması gerekir. Görev hususu kamu düzenine ilişkin olup, yargılamanın her aşamasında mahkemece re"sen gözönünde bulundurulması görekir.
Somut olayda trafik kazası nedeniyle sigorta şirketi tarafından karşı araç malikine ödenen hasar bedelinin, sigortalı aracın alkollü sürücü tarafından kullanılması sırasında kazanın meydana gelmesi ve zararın teminat dışı kalması sebebiyle sigortalıdan rücuen tahsili istemine ilişkin olduğu, davanın TTK"nun 1483. vd. maddelerinde sayılan hususlardan olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda uyuşmazlığın Asliye Ticaret Mahkemesi"nin görevine girdiği dikkate alınarak, görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, yazılı olduğu gibi işin esasına girilerek hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozma sebebine ve şekline göre davacı vekilinin sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine 29.01.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.