Abaküs Yazılım
19. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/35200
Karar No: 2016/14502
Karar Tarihi: 05.04.2016

6831 Sayılı Kanuna Aykırılık - Yargıtay 19. Ceza Dairesi 2015/35200 Esas 2016/14502 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


19. Ceza Dairesi tarafından verilen kararda, bir kamyon ile yapılan orman emvali taşıma suçuna ilişkin yerel mahkeme hükmünün temyiz edildiği belirtilmiştir. Dosyanın incelenmesi sonucunda, temyiz isteğinin reddine karar verilmiş ve hüküm onanmıştır. Ancak muhalefet şerhi düşen üye, nakil vasıtasının hakkaniyet tartışması yapılmadan müsadere edilmesi ve indirim yapılması hususlarında çoğunluk görüşüne katılmamaktadır. Bu noktada, nakil vasıtasının değeri yanında suçun işleniş özelliklerinin de dikkate alınması gerektiği belirtilmiş ve TCK'nın 54/3. maddesi ve fıkrasında hakkaniyet konusuyla ilgili düzenleme yapıldığına örnek verilmiştir. Kararda ayrıca, 765 sayılı TCK'nın 36. maddesiyle ilgili olarak eşya-vasıta değerinin adeta teraziye konması nedeniyle bazı Yargıtay kararlarının hatalı olduğuna dikkat çekilmiştir. Sonuç olarak, müsaderede değer dışında suçun işleniş özelliklerinin de dikkate alınarak hakkaniyet değerlendirmesi yapılması gerektiği vurgulanmıştır.
Kanun Maddeleri:
6831 Sayılı Orman Kanunu
TCK'nın 54/3. maddesi ve fıkrası
765 sayılı TCK'nın 36. maddesi
19. Ceza Dairesi         2015/35200 E.  ,  2016/14502 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : Sulh Ceza Mahkemesi
SUÇ : 6831 Sayılı Kanuna Aykırılık
Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun süresi, kararın niteliği ve suç tarihine göre dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Temel ceza teşdiden belirlenmesine karşılık, hükmün 1.bendinde "temel cezanın alt sınırdan belirlenmesi suretiyle" şeklindeki ibarenin yazım hatasından kaynaklandığı düşünülmüştür.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;
Eyleme ve yükletilen suça yönelik katılan temsilcisinin temyiz nedenleri yerinde görülmediğinden tebliğnameye uygun olarak, TEMYİZ DAVASININ ESASTAN REDDİYLE HÜKMÜN ONANMASINA 05/04/2016 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
Muhalefet Şerhi
Sanığın 1986 model kamyonuyla hareket halindeyken ihbar üzerine 66 adet yapacak vasıfta orman emvalini naklederken yakalandığı olayda, mahkemece verilen ilk hükmün sanık tarafından temyizi üzerine, nakil vasıtasının hakkaniyet tartışması yapılmadan müsaderesine karar verilmesi nedeniyle bozma kararı verilmiş, bozma sonrası verilen ve çoğunlukça onanmasına karar verilen kararda, nakil vasıtası araç iade olunmuş, sanık hakkında bozma öncesi ve sonrası değer azlığı nedeniyle yasanın 108/2. maddesi gereğince indirim de uygulanmış olup, nakil vasıtasının iadesi ve değer azlığı nedeniyle indirim yapılması hususlarında aşağıdaki sebeplerden dolayı sayın çoğunluğun onama kararına katılmıyorum.
TCK"nın 54/3. madde ve fıkrasında, müsaderede hakkaniyet konusuyla ilgili düzenleme yapılmış, müsaderenin suça nazaran daha ağır sonuçlar doğurması halinde hakkaniyete aykırılık sebebiyle hakime iade konusunda bir takdir hakkı tanınmıştır.
765 sayılı TCK"nın 36.maddesinde hakkaniyet konusunda bir düzenleme yoktu ve suçta kullanılan araç gereç ve eşyanın her durumda müsadere edilmesi öngörülüyordu. Örneğin pikniğe giden birinin orada bulduğu iki dal parçasını sobasını tutuşturmak için aracına alması halinde, aracın zoralımına karar verilmesi gerekiyordu.
5237 S. TCK"nın da 54/3.maddesinde yapılan düzenleme ile hakime hakkaniyetli karar verebilmesi için yukarıda belirttiğimiz odun örneğinde olduğu gibi bazı durumlarda müsadere konusunda istisna bir yetki tanımıştır..
Yasanın yazımından da anlaşılacağı üzere bu düzenlemede kural müsadere, istisna olan husus iadedir.
Maalesef bazı Yargıtay Kararlarında bu madde ile igili olarak eşya-vasıta değeri adeta teraziye konmakta, araç değerinin fazla olması halinde bu maddenin uygulanması gerektiği değerlendirmesi yapılmaktadır.
İncelenen bu dosyamızda da böyle bir durum söz konusudur.
Yalnızca araç yakalanan eşya değerine bakılarak bu madde değerlendirilemez. Eğer buna göre değerlendirme yapılacak olursa, örneğin, kaçakçılık, kaçak orman emvali nakli gibi olaylarda çok değerli bir araçla sürekli bu suçun işlenmesi halinde dahi hiç bir zaman aracın zoralımına karar verilmesi mümkün olmayacaktır.
Yasa koyucunun maddenin düzenlemesindeki amacının bu olduğunu düşünmek mümkün değildir.
Yalnızca değer esas alındığında da aradaki nispi farkın çok açık olması halinde de elbette bu madde uygulanabilir, örneğin çok lüks bir aracın camına top oynayan çocukların topunun bir kaç kez gelmesi üzerine,sahibinin araçla çocukların topunu ezmesiyle meydana gelen ızrar suçundan dolayı bu madde uygulanacaktır. Esasen yasa koyucu bu gibi durumlar için düzenlemeyi yapmıştır.
Kaçakçılık, kaçak orman emvali taşıma gibi suçlarda, nakil vasıtasının değeri dışında suçun işleniş özellikleri de dikkate alınmalıdır.
Bu gibi suçlarda kullanılan araçlar genellikle çok eski model, bazen ruhsat sahibinden ara satışlarla başkasına geçmiş, yalnızca bu işler için kullanılan araçlardır.
Orman suçlarında idarece belirlenen emvalin değerleri her nasılsa çok cüz"i kalmakta, örneğin bir ton adun için 200-250 TL., 10 adet tomruk için yine 200-300 TL. değer belirlenmekte, yürüyen herhangi bir aracın değeri üç-dörbin TL.den az olmadığından nakil vasıtaları adeta her seferinde yeni suçlarda kullanılmak üzere iade edilmektedir.
Oysa on adet yapacak ağacın tabiattan kural dışı kesilerek yok edilmesi veya 500 kg. Odunluk ağacın ortadan kaldırılması çevre, iklim, tabiattaki canlıların barınma, beslenme için gerekli olan eko yaşam şartları bakımından değerlendirildiğinde, maddi değerler düşük görülmekle beraber çevreye çok zarar verildiği açıktır.
Müsaderede değer dışında suçun işleniş özellikleri de dikkate alınarak hakkaniyet değerlendirilmelidir. Sanığımızın aracı ... model eski bir kamyon olup, sanık orman suçlarından geçmişte dört ayrı mahkumiyet hükmü almıştır.
Diğer yönden 6831 sayılı yasanın 108/2.maddesi gereğince de değer indirimi yapılmış olması da yerinde değildir. Sanık tarafından naklederken yakalanan ağaç sayısı 66 adet tomruk yapacak emval olup 4,440 metreküpe denktir. Bilirkişi tarafından 246,00 TL.olarak belirlenen değer az görülse de, burada yasa koyucunun yasayı düzenlerken neredeyse bir kamyon dolusu yapacak emval için değer azlığından indirim yapılmasını kastetmesi mümkün değildir.
Kanaatimce değer azlığından kastedilen, birkaç kucak veya bir - iki hayvana yüklenmiş yakacak veya bir kaç adet yapacakla ilgili değerlerdir. Aksi kabul temel amacı orman varlığını korumak ve geliştirmek olan orman yasasının ruhuna aykırı olacaktır.
Emvalin değeri ifade edilirken yalnızca parasal bedelinin değil, orman varlığından eksilmesiyle, çevre, iklim, doğal görünüm gibi hususlardaki etkilerinin oluşturduğu nihai sonucun değer olarak ele alınması gerektiği düşüncesiyle, belirtilen iki konuda sayın çoğunluk görüşüne karşıyım.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi