Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/4574
Karar No: 2014/7865
Karar Tarihi: 11.06.2014

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2014/4574 Esas 2014/7865 Karar Sayılı İlamı

14. Hukuk Dairesi         2014/4574 E.  ,  2014/7865 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacılar vekili tarafından, davalı aleyhine 12.12.2012 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 08.11.2013 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün evrak incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R
    Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve dosya içeriğine göre, mahkeme kararı ve dayandığı gerekçeler usul ve yasaya uygun bulunduğundan yerinde olmayan temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, taşınmaz malın satış bedelinden düşecek paranın % 011,38 oranında hesaplanacak onama harcından peşin alınan 25.20 TL’nin mahsubu ile bakiyesinin temyiz edene yükletilmesine, 11.06.2014 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
    (Muhalif)


    K A R Ş I O Y

    Dava, 6 adet bağımsız bölümle ilgili ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
    Davacılardan Gülver 1 ve 2 numaralı bağımsız bölümlerin davacı ... ise 3 ve 4 numaralı bağımsız bölümlerin kendilerine verilmek suretiyle ortaklığın aynen giderilmesini istemişlerdir.
    Davalı ... ise; taşınmazlar arasında bedel farkı bulunduğundan ortaklığın satış yolu ile giderilmesine karar verilmesini aksi halde paylaşımın davacıların istediği şekilde yapılmasına muvafakat etmediklerini beyan etmiştir.
    Mahkemece; kura çekimi yapılarak taraflar arasındaki ortaklığın aynen taksim sureti ile giderilmesine ve bağımsız bölümler arasındaki ivaz farkı bulunduğundan bedellerin denkleştirilmesine dair hüküm kurulmuştur.
    Hükmü davalı ... vekili temyiz etmiştir.
    Dava konusu 4 adet mesken ile 2 adet dubleks mesken niteliğindeki toplam 6 adet bağımsız bölüm tarafların ortak murisi ...adına kayıtlı iken 07.05.2012 tarihinde yapılan işlem ile elbirliğiyle mülkiyeti olarak davacılar ve davalı adına intikal görmüştür.
    Türk Medeni Kanununun Dördüncü Kitabında Eşya Hukuku ile ilgili düzenlemelere yer verilmiş, birinci kısmında mülkiyet hakkının içeriği ve kapsamı açıklanmıştır. Birlikte mülkiyet başlığı altında iki ayrı birlikte mülkiyet şekline yer verilmiştir. Bunlardan biri paylı mülkiyet diğeri ise elbirliği mülkiyeti olarak nitelendirilmiştir.
    Dava dilekçesindeki isteme göre; davanın mülkiyet hukuku kapsamında açıldığı anlaşılmaktadır. Dava dilekçesinde miras hukuku kapsamı anlamında terekenin tamamı (taşınır- taşınmaz tüm mal varlıkları) dikkate alınarak taşınmazlardan herbirinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle bir paylaştırma istenilmemiştir.
    Yanlar arasındaki uyuşmazlığın Türk Medeni Kanununun Birlikte Mülkiyette ilgili düzenlemelere yer verilen 688 ve devamı maddelerindeki ortaklığın giderilmesine dair hükümlere göre çözümlenmesi gerekir. Buna göre, birlikte mülkiyette ortaklığın giderilmesini isteyen paydaş veya ortakların paylaşmayı varsa diğer taşınmazları ayırarak sadece istedikleri taşınmaz veya taşınmazlardaki ortaklığın mülkiyet hukuku kapsamında paylaşılmasını isteyebilirler.
    Bu durumda TMK"nın 698 ve 699. maddelerinde yer alan hükümlere göre davanın çözümlenmesi gerekir.
    Türk Medeni Kanununun Üçüncü Kitabında ise, Miras Hukukuna ilişkin düzenlemelere yer verilmiş olup 640- 645 arasındaki maddelerde paylaşımın nasıl yapılacağı, 669-675 maddelerde mirasta denkleştirme, 676-682. maddelerde de paylaşımın tamamlanması hükümleri açıklanmıştır. Bu nedenle murise ait taşınır ve taşınmaz mallar miras yoluyla intikal etmekte olup elbiriliği mülkiyetine tabii olsa da mülkiyet hukuku kapsamında tereke mallarından bir kısmının paylaştırılması isteniyorsa TMK"nın 698 ve 699. maddelerinde yer alan hükümlere göre ortak mülkiyet sona erdirilir.
    Somut olayda davacılar, dava dilekçesinde ve yargılama aşamasında muristen intikal eden tüm terekedeki mal varlığına yönelik ortaklığın giderilmesini istediklerini iddia etmemiştir. Dava konusu 6 ayrı bağımsız bölümün miras hukukuna dayalı bir paylaştırma ile değil TMK"nın 699. maddesinde yer alan mülkiyet hukukuna dayalı bir paylaştırma ile ortaklığın giderilmesini istemektedir. Mahkemece de bu şekilde bir değerlendirme yapılarak ortaklığın satış suretiyle giderilmesine dair hüküm kurulması gerekirken yazılı gerekçelerle ivaz ilavesi ile denkleştirme yapılarak aynen taksim yoluyla ortaklığının giderilmesine karar verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekir.
    Açıklağım nedenlerle sayın çoğunluğun onama görüşüne katılmıyorum.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi