Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/11963
Karar No: 2022/7073
Karar Tarihi: 07.04.2022

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/11963 Esas 2022/7073 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Hakem Heyeti tarafından verilen bir karara karşı davalı vekilinin itirazı sonucunda İtiraz Hakem Heyeti tarafından verilen kararın süresi içinde temyiz edilmesi üzerine, Hukuk Dairesi dosyayı inceledi. Davacı vekili, müvekkilinin davalıya sigortalı aracın yolcu indirip bindirmesi sırasında yaşanan kaza sonucu yaralandığını, ödenen miktarın yetersiz olduğunu belirterek fazlaya ilişkin hakları saklı tutarak bakiye sürekli iş göremezlik tazminatı istemiyle dava açtı. Davalı vekili ise, başvurunun usulüne uygun yapılmadığını, ödeme yapıldığını ve talebin zamanaşımına uğradığını savundu. Sigorta Tahkim Komisyonu, başvuruyu kabul ederek davacı lehine karar verdi. Ancak davalı vekili itiraz ederek İtiraz Hakem Heyeti tarafından yapılan inceleme sonucunda, davacının başvuru yaparken geçerli bir rapor ile başvurmadığı gerekçesiyle itirazın kabulüne karar verildi. Hukuk Dairesi ise, davanın esasına girilmesine engel olacak nitelikteki dava şartı eksikliği (sigortacıya yazılı başvuru yapılmaması) durumunda, eksikliğin giderilmesi için kesin süre verilip sonucuna göre karar verilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca davalının iddiasının aksine, sigortacıya yapılacak başvuru yapmadan dava açmanın dava şartı eksikliği oluşturduğu, ancak usule uygun olmayan belge ile yapılan başvurularda eksikliğin tamamlanabileceği vurgulandı. Sonuç olarak, davacı tarafından ibraz edilen maluliyet raporunun yürürlükteki yönetmelik hükümleri ile uyumlu olduğu gözetilerek yapılan yanılgılı değerlendirme nedeniyle İtiraz Hakem Heyeti kararının bozulmasına karar verildi.
4. Hukuk Dairesi         2021/11963 E.  ,  2022/7073 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tahkim yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Hakem Heyetince başvurunun kabulüne dair karara karşı davalı vekilince itiraz edilmesi üzerine İtiraz Hakem Heyeti tarafından verilen 19/12/2020 tarih ve 2020/İHK-28352 sayılı itirazın kabulüne dair kararın süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Davacı vekili; 18/01/2018 tarihinde, müvekkilinin, yolcu olarak bulunduğu davalıya sigortalı aracın yolcu indirip bindirmesi esnasında yaşanan kaza neticesinde yaralandığını, bir kısım ödeme yapılmasına rağmen yetersiz olduğunu belirterek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 16.000,00 TL bakiye sürekli iş göremezlik tazminatının ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Bilirkişi raporu doğrultusunda dava değerini 123.504,17 TL’ye yükseltmiştir.
    Davalı vekili, davalıya usulüne uygun başvuru yapılmadan tahkime başvuru yapıldığını bu nedenle usulden red kararı verilmesi gerektiğini , davacıya ödeme yapıldığını bakiye alacak miktarı kalmadığını, talebin zamanaşımına uğradığını ileri sürerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından, başvurunun kabulü ile 123.504,17TL sürekli iş göremezlik tazminatının 20.03.2020 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiştir. Karara karşı davalı vekili itiraz etmiştir. İtiraz Hakem Heyetinin itirazın kabulü ile başvurunun usulden reddine dair verdiği karara karşı davacı vekili temyiz yoluna başvurmuştur.
    Dava, trafik kazası sonucu yaralanma nedeniyle maddi tazminat istemine ilişkindir.
    Haksız fiil sonucu çalışma gücü kaybının olduğu iddiası ve buna yönelik bir talebin bulunması halinde, zararın kapsamının belirlenmesi açısından maluliyetin varlığı ve oranının doğru biçimde belirlenmesi gereklidir. Söz konusu belirlemenin ise, haksız fiilin gerçekleştiği tarihte yürürlükte olan yönetmelik hükümleri dikkate alınarak yapılması gerekmektedir.
    Somut olayda; kaza neticesinde davacının maruz kaldığı yaralanmaya ilişkin olarak Mersin Üniversitesi Rektörlüğü Tıp Fakültesi Dekanlığı Adli Tıp Ana Bilim Dalı tarafından düzenlenen 14/05/2019 tarihli raporda, davacının kaza nedeniyle oluşan maluliyeti % 20 olarak belirlenmiştir. Anılan bu raporun tanziminde 30.03.2013 tarihli Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre belirleme yapıldığı belirtilmiş olup raporun kaza tarihi itibariyle yürürlükte olan yönetmeliğe uygun olduğu açıktır. İtiraz Hakem Heyeti tarafından; davacının başvuru yaparken davalıya geçerli bir rapor ile başvuru yapmadığı Erişkinler İçin Engellik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik Hükümlerine göre rapor alınması gerektiği gerekçesi ile itirazın kabulüne başvurunun usulden reddine karar verilmiştir.
    Dava şartları, davanın esası hakkındaki yargılamanın devamı için gerekli olan şartlar olup, davanın açılabilmesi için değil mahkemenin davanın esasına girebilmesi için aranan kamu düzeni ile ilgili zorunlu koşullardır. Bu nitelikleri gereği de eksiklik bulunması halinde tamamlanabilir olup olmadıklarına göre ve HMK'nın 114 ile 115. maddelerindeki düzenlemeler kapsamında ele alınmaları gerekir. Davanın esasına girilmesine engel olacak nitelikteki dava şartı eksiğinin giderilmesinin her zaman mümkün olduğu durumlarda, HMK'nın 115/2. maddesi gereği eksikliğin giderilmesi için kesin süre verilip sonucuna göre karar verilmelidir.
    2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 97. maddesi ile, zorunlu mali sorumluk sigortasından faydalanmak isteyen hak sahiplerinin dava yoluna gitmeden önce sigortacıya yazılı başvuru yapması gerektiği düzenlenmiş olmakla birlikte, bu başvuru yapılmadan dava yoluna gidilmesi halinin dahi HMK'nın 115/2.maddesi gereği tamamlanabilir dava şartı olduğu Dairemizin yerleşik uygulamaları ile kabul edilmektedir. Bu başvurunun yapıldığı; ancak, eksik ya da usule uygun olmayan belge ile başvurulduğu savunmasının olduğu durumlarda ise, usule uygun olmadığı savunulan belgedeki eksikliğin her halükarda tamamlanabileceği açıktır.
    Davacı tarafından ibraz edilen 14/05/2019 tarihli maluliyet raporunun kaza tarihinde yürürlükte olan yönetmelik hükümleri ile ekindeki cetvellere uygun biçimde düzenlendiği gözetilmek suretiyle inceleme yapılması gerekirken, yanılgılı değerlendirmeyle itirazın kabulü ile başvurunun usulden reddine karar verilmiş olması doğru değildir. Kararın bu nedenle bozulması gerekir.
    SONUÇ: Temyiz edilen İtiraz Hakem Heyeti kararının yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle kararın BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 07/04/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi