
Esas No: 2020/24792
Karar No: 2022/5913
Karar Tarihi: 28.03.2022
Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2020/24792 Esas 2022/5913 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Sanık, katılana ait tarlanın tescil harici olan tapusuz arazisini işgal ederek bostanlık yapmış ve su arkının su geçişini kestiği için katılanın bahçesindeki bitkiler zarar görmüş. Sanık, dikili ağaç, fidan ve bağ çubuğuna zarar verme suçundan açılan dava sonucunda beraat etmiştir. Ancak Yargıtay Ceza Dairesi, suyun mecrasını değiştirme suçu oluşabileceği ve sanığın köy tüzel kişiliğine ait taşınmaz malları zapt edip kontrol altına alması suçu da oluşabileceği gerekçeleriyle kararı bozmuştur. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 154/3 maddesi suyun mecrasını değiştirme suçunu düzenlemektedir ve sanığın sadece taş koyması suçu oluşturmaz. Ancak aynı kanunun 154/2 maddesi köy tüzel kişiliğine ait taşınmaz malları zapt etmek suçunu düzenlemektedir. Mahkeme kararı bozularak, yerel bilirkişilerin dinlenerek suç işleme durumunun tespiti gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri: 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 154/3 ve 154/2 maddeleri.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğuna zarar verme
HÜKÜM : Beraat
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Mülkiyeti katılana ait tarlanın, su kanalından çekilen toprak ark ile sulandığı, ancak sanığın su arkının geçmekte olduğu yol üzerinde bulunan tescil harici olan tapusuz araziyi işgal ederek bostanlık yaptığı ve içerisine taş duvar örerek katılanın arazisine giden su arkının su geçişini kestiği, bu nedenle bahçesini sulayamayan katılanın bahçesindeki kavak ağaçları, mısır ve fasulyesinin kuruduğu, nar ve ayva ağaçlarından verim alamadığından bahisle, sanık hakkında dikili ağaç, fidan ve bağ çubuğuna zarar verme suçundan açılan davada, mahkemece eylemin 5237 sayılı TCK’nın 154/3 maddesi kapsamında suyun mecrasını değiştirme suçu oluşturabileceği, ancak su arkına sadece taş konulmasının suçu oluşturmayacağı değerlendirmesi ile beraat kararı verilmişse de; sanığın tescil harici olan tapusuz alanı ekip biçtiği ve su arkına müdahale etmesi karşısında; eyleminin TCK’nın 154/2. maddesinde düzenlenen köy tüzel kişiliğine ait olduğunu veya öteden beri köylünün ortak yararlanmasına terk edilmiş bulunduğunu bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi taşınmaz malları kısmen veya tamamen zapt edip, bunlar üzerinde tasarrufta bulunması suçunu oluşturabileceği dikkate alınarak, mahalli bilirkişiler dinlenip sanığın ekip kullandığı suça konu yer olan su arkının köylünün ortak kullandığı alanlardan olup olmadığı tespit edilerek sonucuna göre, sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde beraat hükmü kurulması,
Bozmayı gerektirmiş, katılanın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 28.03.2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.