Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/2163
Karar No: 2021/2755
Karar Tarihi: 16.03.2021

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2020/2163 Esas 2021/2755 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, bir trafik kazası sonucunda daimi maluliyete uğramıştır ve davalılardan tazminat talep etmektedir. Mahkeme, asıl dava yönünden kısmen kabul, kısmen reddedilen ve birleşen dava yönünden kabul edilen bir karar vermiştir. Ancak, her bir davalı ve dava için ayrı hüküm kurulmadığı için hükmün bozulması gerektiği sonucuna varılmıştır. Kanunlar açısından, Anayasanın 141. maddesi, HUMK'nun 388/3. maddesi, HUMK'nun 74. maddesi, ve Hakim her iki tarafın iddia ve müdafaalariyle mukayyet olup ondan fazlasına veya başka bir şeye hüküm veremeyeceği hüküm altına alınmıştır.
17. Hukuk Dairesi         2020/2163 E.  ,  2021/2755 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili ve davalılar ... Sigorta A.Ş., ... Sigorta A.Ş. vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği düşünüldü:
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin içinde yolcu olarak bulunduğu araçla, davalıların sürücüsü, maliki ve zorunlu mali mesuliyet sigortacısı oldukları aracın çarpışması sonucu müvekkilinin yaralanarak daimi maluliyete uğradığını, davalı ...Ş."nin de müvekkilinin içinde bulunduğu aracın trafik sigortacısı olduğunu ileri sürerek ıslahla birlikte 21.411,25 TL sürekli iş göremezlik tazminatının tüm davalılardan, 50.000,00 TL manevi tazminatın sigorta şirketleri dışındaki davalılardan tahsilini talep etmiştir.
    Birleşen davada Zile Asliye Hukuk Mahkemesinin 2012/221 esas nolu dosyasında ıslah yapıldığından ikinci bir ıslah yapılamayacağından aradaki fark olan 37.734,91 TL maddi tazminatın tazmini için iş bu davanın açılması gerektiğinden bahisle tüm alacak kalemlerine ilişkin fazlaya dair hakları saklı olmak kaydıyla davalılardan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekilleri davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, iddia, savunma ve toplanan deliller ve dairenin bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda Davacının asıl dava yönünden davasının kısmen kabul ve kısmen reddine, birleşen dava yönünden ise davasının kabülü ile 59.146,16. TL maddi tazminatın davalı ... şirketleri yönüyle (poliçe limitleri ile sınırlı olmak üzere) dava tarihinden, diğer davalılar yönünden haksız fiilin meydana geldiği 31/05/2012 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine, 10.000,00 TL manevi tazminatın, davalılar ... ve ... Su Armatürleri Sanayi Ticaret Limited Şirketinden müştereken ve müteselsilen tahsili ile, davacıya verilmesine, fazlaya ilişkin talebin reddine, karar verilmiş hüküm davacı vekili ve davalılar ... Sigorta A.Ş ile ... Sigorta A.Ş. vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dava, trafik kazasından kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir.
    Anayasanın 141. maddesinde, mahkeme kararlarının gerekçeli olarak yazılması öngörülmüş bulunduğu gibi, HUMK.nun 388/3. maddesinde de verilen hükümde, iddia ve savunma yönünden toplanan deliller, delillerin tartışması, varılan sonuçla ilgili hukuki nedenler, taraflara yüklenen borç ve sağlanan hakların kuşkuya yer vermeyecek şekilde açıkça yazılması gerektiği belirtilmiştir. HUMK.nun 74. maddesine göre Kanunu Medeni ile muayyen hükümler mahfuz olmak üzere hakim her iki tarafın iddia ve müdafaalariyle mukayyet olup ondan fazlasına veya başka bir şeye hüküm veremeyeceği hüküm altına alınmıştır.
    Mahkemece, davacı tarafından açılan davalar arasında hukuki ve fiili irtibat bulunması nedeniyle birleştirilmesine karar verilmiş, davacının asıl dava yönünden davasının kısmen kabul ve kısmen reddine, birleşen dava yönünden ise davasının kabülü ile asıl ve birleşen davada belirlenen maddi tazminat ayrı ayrı belirtilmeden 59.146,16 TL maddi tazminata hükmedilmiştir. Mahkemece, davalıları farklı olan asıl dava ve birleşen davada ayrı ayrı hüküm kurulmamıştır.
    Buna göre Mahkemece, her bir davalı ve her bir dava yönünden ayrı hüküm kurulmak ve her bir davalının tazminattan ve ferilerinden (yargılama gideri, vekalet ücreti, harç) sorumluluğunun infazda tereddüt ve mükerrerlik yaratmayacak şekilde belirlenmek üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
    2-Bozma neden ve şekline göre temyiz eden davalı Sgorta Şirketleri vekillerinin sair davacı vekilinin manevi tazminata yönelik temyiz sebeblerinin şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ:Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalılar ... Sigorta AŞ ve ... Sigorta A.Ş. vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalılar vekillerinin sair ve davacı vekilinin manevi tazminata yönelik temyiz sebeplerinin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacı ile davalılar ... Sigorta A.Ş. ve ...ye geri verilmesine 16/03/2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi