Abaküs Yazılım
19. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/11683
Karar No: 2016/1082
Karar Tarihi: 02.02.2016

5846 Sayılı Kanuna Aykırılık - Yargıtay 19. Ceza Dairesi 2015/11683 Esas 2016/1082 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılama sonucunda sanık, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na aykırılık suçundan mahkum olmuştur. Ancak, sanık hakkında verilen cezaya ilişkin temyiz başvurusu incelenirken, hukuka aykırı bazı uygulamalar tespit edilmiştir. Öncelikli olarak, katılan vekilinin söz konusu materyal ile ilgili olarak şikayet süresi içerisinde hak sahibi olduğunu kanıtlayan belgeleri ibraz etmediği gözetilerek, sanık hakkında farklı bir kanun maddesi uygulanması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, davaya konu olan eserlerin sayısının ve özelliklerinin de dikkate alınması gerektiği açıklanarak, TCK'nın 61. maddesi çerçevesinde somut olayın irdelenmesi ve hakkaniyet ölçülerine uyulması gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle, temyiz istemi kabul edilmiş ve sanık hakkındaki hüküm bozulmuştur.
Kanun maddeleri:
- 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 81/4. maddesi
- 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 71/1, 81/13. maddeleri
- Türk Ceza Kanunu'nun 61. maddesi
- Türk Ceza Kanunu'nun 3. maddesi
- Türk Ceza Kanunu'nun 3/1. maddesi
19. Ceza Dairesi         2015/11683 E.  ,  2016/1082 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : 5846 Sayılı Kanuna Aykırılık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun süresi, kararın niteliği ve suç tarihine göre dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-Katılan vekilinin dava konusu materyal ile ilgili olarak 6 aylık yasal şikayet süresi içerisinde hak sahibi olduğunu kanıtlayan belgeleri ibraz etmediği (faks gönderisindeki eser tescil belgelerinin de davaya konu filmlere ilişkin olmadığı gibi süresinden sonra olduğu) gözetildiğinde, sanık hakkında 5846 sayılı Kanun"un 81/4. maddesi yerine aynı Kanun"un 71/1, 81/13. maddeleri gereğince uygulama yapılması,
    2-Kabule göre de,
    Davaya konu eserlerin 41 adet bandrolsuz film CD/DVD"si olduğu cihetle, TCK’nın 61. maddesindeki ölçütler ve aynı Kanun"un 3. maddesindeki “fiilin ağırlığı ile orantılı ceza verilmesi ilkesi” çerçevesinde somut olay açıkça irdelenerek, temel cezanın saptanması gerektiği gözetilmeden, dosya içeriğiyle uyumlu olmayan "suçu işleyiş biçimi, özelliği, saik ve sebebi ile aynı tür suçları işleme yönündeki eğilimi ile kasdettiği fiillerdeki devamlılığa göre kastının yoğunluğu ve suçtan husule gelen netice ile eyleme konu ürün adetlerinin sayısal çokluğu gibi unsurların dikkate alınması sonucunda; suça yasada tercihli şekilde öngörülen cezalara ilişkin olarak failin ıslahı ile topluma iyi halli bir kimse olarak kazandırılması mülahazalarının da gözetilmesiyle takdiren hapis cezasının tercih olunmasıyla birlikte TCK 3/1. md hükmü de dikkate alınarak fiile göre tayin olunacak cezanın adalet ve hakkaniyet ilkeleri muvacesinde orantı arzetmesi hususunun da nazara alınmasıyla takdiren" gibi maddedeki bazı ibarelerin tekrarlanması suretiyle, temel cezanın alt sınırdan uzaklaşılarak ve hakkaniyet ölçülerine uyulmayarak fazla tayini,
    Kanuna aykırı ve sanığın temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görüldüğünden tebliğnameye uygun olarak HÜKMÜN 5320 sayılı Kanun"un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın mahkemesine gönderilmesine, 02/02/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi