
Esas No: 2020/24262
Karar No: 2022/2910
Karar Tarihi: 22.02.2022
Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2020/24262 Esas 2022/2910 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Sanıkların kamu malına zarar verme suçundan mahkumiyeti hükmedilmiştir. Ancak, tek delilin tanık beyanı olması sebebiyle, tanığın güncel adresinin tespit edilerek mahkemede dinlenmesi gerektiği gözetilmemiştir. Ayrıca, hükümlülerin adli para cezası ödenmediği takdirde hapse çevrileceği şeklinde hükümler kurulması kanuna aykırıdır. Bu nedenlerle hükümler bu sebeplerden dolayı bozulmuştur. 5271 sayılı CMK’nın 210/1, 43/2 maddeleri ve 6545 sayılı Kanun'un 81. maddesi ile değişik 5275 sayılı Kanun'un 106/3. maddesi açıklayıcı olarak eklenmelidir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Kamu malına zarar verme
HÜKÜM : Mahkumiyet
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Dosya kapsamına göre diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.Ancak;
1- Tanık ...’ın sanıkların ...’na ait reklam panolarını kırdıklarını ihbar etmesi üzerine olay yerine gelen kolluk görevlilerinin sanıkları yakaladığı, sanıkların ise aşamalardaki inkara yönelik savunmaları karşısında; atılı suçun sanıklar tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin tek delilin tanık ...’ın beyanı olması sebebiyle 5271 sayılı CMK’nın 210/1 maddesinde düzenlenen “Olayın delili, bir tanığın açıklamalarından ibaret ise, bu tanık duruşmada mutlaka dinlenir. Daha önce yapılan dinleme sırasında düzenlenmiş tutanağın veya yazılı bir açıklamanın okunması dinleme yerine geçemez.” amir hükmü uyarınca tanığın güncel MERNİS adresinden, bu adresten sonuç alınamaması halinde kolluk araştırması yapılarak yahut sanığın sair kurumlarda bildirdiği adresi tespit edilerek getirilmesi veya CMK’nın 43/2 maddesi uyarınca telefon numarası tespit edilerek duruşmaya çağrılmak suretiyle hazır edilmesi ve mahkeme huzurunda beyanının alınmasında zaruret bulunduğunun gözetilmemesi,
Kabule göre de;
2- 18.06.2014 tarihinde kabul edilip, 28.06.2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6545 sayılı Kanun'un 81. maddesi ile değişik 5275 sayılı Kanun'un 106/3. maddesi gereğince “Hükümlü, tebliğ olunan ödeme emri üzerine belli süre içinde adli para cezasını ödemezse, Cumhuriyet savcısının kararı ile ödenmeyen kısma karşılık gelen gün miktarı hapis cezasına çevrilerek, hükümlünün iki saat çalışması karşılığı bir gün olmak üzere kamuya yararlı bir işte çalıştırılmasına karar verilir. Günlük çalışma süresi, en az iki saat ve en fazla sekiz saat olacak şekilde denetimli serbestlik müdürlüğünce belirlenir. Hükümlünün, hakkında hazırlanan programa ve denetimli serbestlik görevlilerinin bu kapsamdaki uyarı ve önerilerine uymaması hâlinde, çalıştığı günler hapis cezasından mahsup edilerek kalan kısmın tamamı açık ceza infaz kurumunda yerine getirilir.” şeklindeki düzenlemeye aykırı olarak, kamu malına zarar verme suçundan kurulan hükümlerde infaz yetkisini kısıtlayacak şekilde, seçenek yaptırım olan adli para cezalarının ödenmemesi halinde ödenmeyen para cezalarının hapse çevrileceği şeklinde hükümler kurulması,
Bozmayı gerektirmiş, sanıkların temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükümlerin bu sebepten dolayı 1412 sayılı CMUK'nın 321. maddesi gereğince isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 22/02/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.