10. Hukuk Dairesi 2014/25379 E. , 2016/5451 K.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
Dava rücuen tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, taraf avukatlarınca temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
1-Dava, 01.08.2008 tarihli trafik-iş kazasında ölen sigortalının hak sahiplerine bağlanan gelirler nedeniyle uğranılan Kurum zararının tahsili istemine ilişkin olup, davanın yasal dayanağı 506 sayılı Yasanın 26. maddesi ve 2918 sayılı Kanun hükümleridir.
Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, kusur oranları belirlenmeksizin, davalı sürücünün tali kusurlu, sigortalının asli kusurlu kabul edilmiş, Mahkemece, taleple bağlı kalınarak % 25 kusur karşılığına hükmedilmiştir.
Mahkemece, .."nden kusur raporu alınarak trafik kazası nedeniyle, davalı sürücü ve sigortalının kusur oranları belirlenmesi gerektiği halde, yetersiz kusur raporuna dayalı olarak karar verilmesi isabetsizdir.
2-Davalı ... şirketi hak sahibine ödeme iddiasında bulunduğu halde, bu konu üzerinde durulmamıştır.
Sigorta Şirketlerinin, poliçeye dayalı akdi sorumluluğu olup, poliçe limitini teşkil eden miktarı, sigortalı ya da hak sahiplerine ödediğini geçerli belgelerle kanıtlaması durumunda; mükerrer ödeme ile karşı karşıya bırakılmaması bakımından ödediği miktar kadar Kuruma karşı sorumluluğu sona ermektedir.
Sigorta şirketi, dava konusu giderlere ilişkin olarak hak sahiplerine ödeme yaptığı savunmasında bulunmuş, kime, hangi kapsamda ne kadar ödeme yapıldığına ilişkin belgeler getirtilerek, gerektiğinde sigorta şirketi kayıtları üzerinde inceleme yapılarak, sigorta şirketinin Kuruma karşı sorumlu olduğu tutar belirlenmelidir.
Yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular gözetilerek yapılacak inceleme ve araştırma sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik araştırma ve inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
O halde, taraf avukatlarının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılara iadesine, 12.04.2016 gününde oybirliği ile karar verildi.