10. Hukuk Dairesi 2016/5077 E. , 2016/7891 K.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
Dava, trafik-iş kazası sonucu sürekli işgöremezlik durumuna giren sigortalıya bağlanan gelir, yapılan harcama ve ödemelerin 506 sayılı Yasanın 10 ve 26"ncı maddeleri uyarınca rücuan tazmini istemine ilişkindir.
Mahkemece, bozma üzerine ilamında belirtildiği şekilde davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davacı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
Somut olayda, 09.09.2004 tarihinde meydana gelen trafik-iş kazası sonucu sürekli iş göremezlik durumuna giren sigortalıya bağlanan gelir ve yapılan tedavi gideri ile ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinin 506 sayılı Yasanın 10 ve 26. maddeleri uyarınca davalı işveren ve 8/8 kusuru ile kazaya sebebiyet veren aracı sigortalayan sigorta şirketinden rücuan tahsili talep edilmiştir.
1-) 09.09.2004 tarihinde meydana gelen trafik kazası nedeni ile yaralanan sigortalıya yapılan tedavi giderleri ile geçici iş göremezlik ödeneğinin tahsili için açılan iş bu davada, tedavi giderleri kapsamındaki talebin, yasal dayanağını oluşturan düzenlemenin, 6111 sayılı Yasanın 59 ve Geçici 1. maddeleri hükmü uyarınca ortadan kalkması nedeniyle, tedavi giderleri yönünden davanın konusuz kalması sebebiyle bu talep yönünden karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekirken bu istem yönünden hüküm kurulmaması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
2-) Öte yandan, bozmadan sonra Kurum tarafından bakiye alacağın tahsili istemiyle açılan .../...esas, .../... karar sayılı birleşen dava yönünden hüküm kurulmamış olması da usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Mahkemece, yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu, yazılı şekilde karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O hâlde, davacı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 10.05.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.