Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/7142
Karar No: 2016/10476
Karar Tarihi: 11.04.2016

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/7142 Esas 2016/10476 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2016/7142 E.  ,  2016/10476 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi




    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı işçi, maaşının yüksek olduğu gerekçesiyle yeni yılda kendisi ile çalışılmasının düşünülmediği belirtilerek iş sözleşmesinin haklı veya geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini, imzalaması gereken evrakları imzalaması durumunda tazminatlarının ödeneceği, aksi takdirde herhangi bir ödemede bulunulmayacağı ve ileride başka işlerde referans olunmayacağı belirtildiğinden evrakları imzalamak zorunda kaldığını ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının kendi isteği ile işten ayrıldığını ve ibraname imzaladığını, bu nedenle davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece davanın kabulüne, feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Davacı işçinin 16.09.2013-07.01.2015 tarihleri arasında davalı işyerinde tedarik zinciri yöneticisi olarak çalıştığı, iş sözleşmesinin davalı işverence davacının işten ayrılmak istemesi üzerine feshedildiği, mahkemece yapılan yargılama neticesinde ise, davacının imzasının bulunduğu işten ayrılmak istediğine dair dilekçe ile ibranamenin davalı işveren tarafından üstünlüğünü kullanmak suretiyle davacıya imzalatıldığı, günün ekonomik ve sosyal şartları dikkate alındığında davacının kendi isteği ile işten ayrılmasının hayatın olağan akışına aykırı görüldüğü gerekçeleriyle davacının işe iadesine hükmedildiği anlaşılmaktadır.
    Dosya içeriğinden, davacının işten ayrılmak istediğine ilişkin dilekçe ile ibranameye yönelik davacı tarafından imza inkarında bulunulmadığı ve davacı tanığının davacının işten çıkarıldığını duyduğuna yönelik beyanına rağmen davalı tanıklarının davacının kendi isteği ile işten ayrıldığına dair görgüye dayalı beyanları bulunduğunun anlaşılması karşısında, iş sözleşmesinin feshinin davacının kendi isteği sonrasında davalı tarafından gerçekleştirildiğinin kabulü ile davanın reddine karar verilmesi gerekirken yanılgılı gerekçeye dayalı olarak yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda belirtilen sebeplerle;
    1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın REDDİNE,
    3-Karar tarihi itibariyle alınması gerekli olan 29,20 TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 27,70 TL harcın mahsubu ile bakiye 1,50 TL karar ve ilam harcının davacıdan tahsili ile hâzineye irad kaydına,
    4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 250,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.800,00 TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 11.04.2016 tarihinde oybirliği ile karar verildi.














    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi