Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/11667
Karar No: 2015/18755
Karar Tarihi: 25.05.2015

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/11667 Esas 2015/18755 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2015/11667 E.  ,  2015/18755 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ
    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I



    Davacı vekili; müvekkilinin iş akdinin haklı veya geçerli bir neden olmaksızın feshedildiğini ileri sürerek; feshin geçersizliğine ve müvekkilinin işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili; davacının 16/05/2014 tarihli dilekçesi üzerine çıkış işlemlerinin yapıldığını savunmuş ve davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, davanın kabulü ile davacının işe iadesine hükmedilmiştir.
    Karar süresinde davalı tarafça temyiz edilmiştir.
    Şarta bağlı istifa ise kural olarak geçerli değildir. Uygulamada en çok karşılaşılan şekliyle, işçinin ihbar ve kıdem tazminatı haklarının ödenmesi şartıyla ayrılma talebi istifa olarak değil, ikale (bozma sözleşmesi) yapma yönünde bir icap olarak değerlendirilmelidir. İşçinin istifa dilekçesindeki iradesinin fesada uğratılması da sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu durumda gerçek bir istifa iradesinden söz edilemez, feshin işverence gerçekleştirildiği kabul edilmelidir.
    Somut olayda; davacının 16/05/2014 tarihli dilekçe ile 31/08/2014 tarihine kadarki maaşlarının ve kıdem tazminatının ödenmesi kaydı ile istifaen ayrılmak istediğini beyan ettiği görülmektedir. Davacı vekili 18/11/2014 tarihli celsede müvekkilinin işten çıkarıldığını, istifa dilekçesini kıdem tazminatı alabilmek amacı ile verdiğini bildirmiştir. Dinlenen davacı tanıkları ise davacının işten ayrılma gibi bir niyetinin olmadığını beyan etmişlerdir.
    Mahkemece, davacının yasal haklarını bir an önce alabilmek amacı ile iradesi feshada uğratılarak istifa dilekçesi alındığı ve davacının iş akdinin haklı veya geçerli bir neden olmaksızın işverence feshedildiği gerekçeleri ile davanın kabulüne karar verilmiş ise de; istifa dilekçesinin baskı altında alındığı ispatlanamamıştır. Davacı tanıklarının, davacının işten ayrılma gibi bir niyeti olmadığını belirtmeleri dilekçenin baskı altında alındığını ortaya koymayacağı gibi tanıkların dilekçenin istendiği veya verildiğine dair görgüye dayalı bilgileri de bulunmamaktadır.
    Yukarıda belirtildiği üzere iradesi fesada uğratılarak alındığı ispat olunamayan dilekçedeki davacı beyanının ikale için icap olarak değerlendirilmesi gerekir. İş ilişkisinin bu icap doğrultusunda sona erdiği gözetilmeksizin yanılgılı değerlendirme ile davanın reddi yerine kabulüne karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    HÜKÜM :
    Yukarda açıklanan gerekçe ile;
    1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2. Davanın REDDİNE,
    3. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    4. Davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 267.00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine,
    Kesin olarak, 25.05.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi