
Esas No: 2019/2912
Karar No: 2020/5352
Karar Tarihi: 26.11.2020
Danıştay 9. Daire 2019/2912 Esas 2020/5352 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2019/2912
Karar No : 2020/5352
Kararın Düzeltilmesini İsteyen: … Başkanlığı
Vekili : Av. …
Karşı Taraf : …
Vekili : Av. …
İstemin Özeti :Danıştay Dokuzuncu Dairesi'nin 14/12/2018 tarih ve E:2016/12201; K:2018/10047 sayılı kararının; dilekçede ileri sürülen nedenlerle düzeltilmesi istenilmektedir.
Cevabın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Tetkik Hakimi …'ın Düşüncesi : Karar düzeltme isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Danıştay Dava Daireleri ile İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurulları tarafından verilmiş olan kararlar hakkında kararın düzeltilmesi isteminin kabulü ancak, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinde yazılı sebeplerden birinin bulunması ile mümkündür. Dilekçe sahibinin ileri sürdüğü sebepler bunlardan hiçbirine uymadığından yerinde olmayan karar düzeltme isteminin reddine, 26/11/2020 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
(X) KARŞI OY : 6183 sayılı Kanunun 58. maddesinde, “Kendisine ödeme emri tebliğ olunan şahıs, böyle bir borcu olmadığı veya kısmen ödendiği veya zamanaşımına uğradığı hakkında tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde alacaklı tahsil dairesine ait dava işlerine bakan vergi mahkemesi nezdin de dava açabilir.” kuralı getirilmiştir.
Dosyasının incelenmesinden; … Gıda Tarım Hay. İnş. Dış Tic. LTd. Şti.'ne ait vergi borçlarının ödenmemesi üzerine, borçların tahsili amacıyla kanuni temsilci sıfatıyla davacı adına düzenlenen ödeme emirlerinin kaldırılması istemiyle yapılan düzeltme-şikayet başvurusunun reddine dair işlemin iptali talebiyle dava açıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda, her ne kadar davacı tarafından 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 116. ve devamı maddeleri uyarınca ödeme emirlerinin kaldırılması istemiyle Vergi Dairesi Müdürlüğüne başvurulmuş ise de; Vergi Usul Kanununun 123’üncü maddesinde, mükelleflerin vergi muamelelerindeki hataları düzeltme istemine konu yapabilecekleri düzenlenmiştir. Vergi hatalarının düzeltilmesi ve reddiyat, Vergi Usul Kanununun Birinci Kitabi olan ‘’Vergilendirme’’ adı altında ve bu kitabın ‘’Vergi Alacağının Kalkması’’ başlıklı Altıncı Kısmında yer almaktadır. Ödeme, zamanaşımı ve terkine ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı Altıncı Kısmın Üçüncü Bölüm hükümleri gibi ‘’Vergilendirme’’ kitabında yer alan ve vergi muamelelerindeki hataların giderilmesini amaçlayan düzeltme yolu, kamu alacaklarının güvenceye bağlanması yahut tahsili amacıyla tahsil dairelerince 6183 sayılı Kanun uyarınca yapılan işlemleri kapsamamaktadır.
Bu durumda, 213 sayılı Kanunun vergi muamelelerindeki hataların giderilmesini amaçlayan düzeltme yolunun amme alacağının tahsili amacıyla 6183 sayılı Yasa uyarınca yapılan işlemleri kapsamaması nedeniyle davanın esasının incelenme olanağı bulunmadığından; karar düzeltme isteminin kabulü ile davayı kabul eden Vergi Mahkemesi kararının bozulması gerektiği oyuyla karara katılmıyorum.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.