
Esas No: 2010/2344
Karar No: 2010/3629
Karar Tarihi: 01.04.2010
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2010/2344 Esas 2010/3629 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 18.09.2009 gününde verilen dilekçe ile tapu kaydında isim düzeltilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 17.12.2009 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı, 8 parsel sayılı taşınmazın maliki olduğunu, baba adının "... ..." olmasına rağmen tapu kaydında "..." olarak yazıldığını ileri sürerek kaydın düzeltilmesini istemiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuş, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hükmü davalı temyiz etmiştir.
Dava, tapu kaydına yanlış yazılan kimlik bilgilerinin düzeltilmesi istemiyle ... hasım gösterilerek açılmıştır.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kuruluşu ve Görevleri Hakkındaki Kanununun 2. maddesinde Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün görevleri sayılmıştır. Anılan maddenin (a) bendinde, taşınmaz mallarla ilgili akitlerle her türlü tescil işlerinin yapılmasını, Hazinenin sorumluluğu altındaki tapu sicillerinin düzenli bir biçimde tutulmasını, siciller üzerinde değişikliklerin takibini, denetlenmesini, sicil ve belgelerin korunmasını ilgili mevzuata uygun olarak sağlamak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün görevleri arasında sayılmış, sicildeki yanlışlıklar ve bunların düzeltilmesi ile ilgili bir düzenleme getirilmemiştir. Eldeki davada da kayıtta yanlış yazıldığı ileri sürülen baba isminin düzeltilmesi istenildiğine göre yapılan açıklama doğrultusunda tapu sicilinden ne anlamak gerektiğine de değinmek gerekir.
Tapu sicili ise taşınmazlara ilişkin kayıtları içeren bu nedenle de taşınmazlar üzerindeki hakları gösteren resmi memurlar tarafından yasal prosedürüne göre düzenlenen ve Türk Medeni Kanununun 7 inci maddesinde resmi belgelerden sayılan resmi sicildir. Tapu Kadastro Müdürlüğü sicillerin mevzuata uygun olarak düzenli tutulmasını sağlamakla ve işlemleri denetlemekle görevli ise de, sicil kayıtları Tapu sicil müdürlüğünün görevli memurları tarafından yapılmakta, sicilde düzeltilmesi gereken yanlışlıklarda tapu sicil memurları tarafından düzeltilmektedir. Bu husus Türk Medeni Kanununun 1027. maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bu aşamada kayıtları ve değişiklikleri denetlemekle görevlidir. Diğer bir anlatımla, kayıt işlemleri ve bu işlemlerdeki yanlışlıklardan bunları düzenleyen tapu sicil müdürlüğü sorumludur. O halde, davanın da kayıtları düzenlemek ve düzeltmekle sorumlu tapu sicil müdürlüğüne yöneltilmesi gerekir. Mahkemece açıklanan hususlar gözardı edilerek yargılamaya devamla yazılı olduğu şekilde hüküm kurulması doğru görülmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, 01.04.2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi.