Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/4808
Karar No: 2013/6972
Karar Tarihi: 15.04.2013

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2013/4808 Esas 2013/6972 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, haksız el koyma nedeniyle tazminat istemine ilişkindir. Davacı, mazot kaçakçılığı yapıldığı iddiası ile tır çekicisine el konulduğunu, ceza mahkemesinde beraat ettiğini ve tır çekicisinin kendisine geri verilmesine karar verildiğini belirterek mahrum kalınan kar ve hasar bedelinin tazmini istemiş, davalı ise davanın zamanaşımına uğradığını savunarak istemin reddedilmesi gerektiğini ileri sürmüştür. Yerel mahkeme, Borçlar Kanunu'nun 60. maddesinde öngörülen 1 yıllık zamanaşımı süresi dolduktan sonra açılmış olduğu gerekçesiyle davayı zamanaşımı nedeniyle reddetmiştir. Ancak davalı hazine vekili, dava dilekçesinin tebliğinden sonra tahkikat aşamasına geçildikten sonra zamanaşımı itirazını ileri sürdüğünden, yerel mahkemenin bu gerekçesi yasaya uygun değildir. Bu nedenle, davanın zamanaşımı nedeniyle reddine karar veren yerel mahkeme kararı bozulmuş ve davacının istemi esas alınarak yeniden değerlendirilmesine karar verilmiştir.
Kanun maddeleri:
-Borçlar Kanunu'nun 60. maddesi: İdari makamların uygulamalarından doğan zararların tazmini ile ilgili dava açma hakkının kullanılması, zararın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıl içinde kullanılmalıdır.
4. Hukuk Dairesi         2013/4808 E.  ,  2013/6972 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı ... vekili Avukat ... tarafından, davalı ... aleyhine 18/01/2012 gününde verilen dilekçe ile maddi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın zamanaşımı nedeni ile reddine dair verilen 20/12/2012 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davacı ve davalı vekilleri tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçelerinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    Dava, haksız el koyma nedeniyle tazminat istemine ilişkindir. Yerel mahkemece, davanın zamanaşımı nedeni ile reddine karar verilmiş; hüküm, davacı ve davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı, mazot kaçakçılığı yapıldığı iddiası ile tır çekicisine el konulduğunu, ceza mahkemesinde beraat ettiğini ve tır çekicisinin kendisine geri verilmesine karar verildiğini, Ağır Ceza Mahkemesinde açtığı tazminat davasında görevsizlik kararı verildiğini belirterek, mahrum kalınan kar ve hasar bedelinin tazmini isteminde bulunmuştur.
    Davalı ise, davanın zamanaşımına uğradığını belirterek, istemin reddedilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Yerel mahkemece, davanın, Borçlar Kanunu"nun 60. maddesinde öngörülen 1 yıllık zamanaşımı süresi dolduktan sonra açılmış olduğu gerekçesi ile zamanaşımı nedeniyle reddine karar verilmiştir.
    Davaya konu el koyma işlemi 22/09/2004 günü yapılmış, eldeki dava ise 6100 sayılı HMK yürürlüğe girdikten sonra 18/01/2012 günü açılmıştır. Dava dilekçesi, davalı ... Hazinesine 01/02/2012 günü tebliğ edilmiş, davalı hazine vekili, süresinde sunduğu 13/02/2012 tarihli cevap dilekçesinde zamanaşımı def"inde bulunmadığı gibi 11/10/2012 tarihli ön inceleme duruşmasında da zamanaaşımı def"inde bulunmamış, ancak tahkikat aşamasına geçildikten sonra yapılan 13/12/2012 tarihli duruşmada zamanaşımı def"inde bulunmuş, aynı duruşmada davacı vekili, zamanaşımı def"inin süresinde yapılmadığını belirterek bu savunmaya açıkça karşı koymuştur.
    Zamanaşımı, bir talep ve dava hakkının kanunda belirtilen süre içinde kullanılmaması halinde, usul hukukunca öngörülen şekilde ileri sürülmek koşuluyla borçluya borcunu ödememe olanağı veren bir hukuki savunma yoludur. İlk itiraz niteliğinde olmadığından cevap dilekçesinin sunulmasından sonra ikinci cevap dilekçesi ile serbestçe, ön inceleme aşamasında ancak karşı tarafın açık muvafakati ile, ön inceleme duruşmasına karşı tarafın mazeretsiz gelmemesi durumunda ise onun muvafakati aranmadan ileri sürülmesi mümkün iken, ön inceleme aşamasından tahkikat aşamasına geçildikten sonra ileri sürülmesi mümkün değildir, aksi halde, davacının da buna karşı savunmanın genişletildiğini ileri sürerek karşı koyma hakkı vardır.
    Somut olayda; davalı hazine vekili, dava dilekçesinin tebliğinden sonra ön inceleme aşamasında değil, tahkikat aşamasına geçildikten sonra zamanaşımı def"inde bulunmuştur. Davacı ise, zamanaşımı def"inin süresi içerisinde ileri sürülmediğini, savunmanın genişletilmesine muvafakat etmediğini belirterek bu savunmaya açıkça karşı koymuş, işin esasının incelenmesini istemiştir.
    Şu durumda; yerel mahkemece, davalının zamanaşımı def"inin reddi ile işin esasına girilerek varılacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken; yerinde olmayan yazılı gerekçeyle, istemin zamanaşımı nedeniyle reddedilmiş olması usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda gösterilen nedenle davacı yararına BOZULMASINA; bozma nedenine göre davalının tüm, davacının diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına ve temyiz eden davacıdan peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 15/04/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi