
Esas No: 2012/6430
Karar No: 2013/253
Karar Tarihi: 21.01.2013
Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/6430 Esas 2013/253 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
KARAR
Bilindiği üzere, sağlıklı bir temyiz incelemesi yapılabilmesi için hükme esas alınan deliller ile dava evrakının eksiksiz olması, işlem sırasına göre belli bir düzen içinde bulunması gerekmektedir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliği’nin 48/11. maddesinde; " Kanun yoluna başvurulan dava veya işler, görevli daire doğru bir şekilde belirlendikten sonra kanun yolu formu ve dizi pusulası UYAP üzenden hazırlanarak ilgili mercie gönderilir." hükmüne yer verilmiştir.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “adil yargılanma hakkı”na ilişkin 6. maddesinde öngörülen “davanın makul süre içinde görülmesi” kavramının zorunlu içeriğinden birisi de dosyaların temyiz incelemesi için süresinde ve eksiksiz biçimde Yargıtay’a gönderilmesidir. Bu nedenle hem iç hukuk açısından hem de Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmeler bakımından uyuşmazlığın kesin hükümle sonuçlanmasına kadar geçen tüm süreçlerin titizlikle ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi, bu işle görevli olanların sorumluluğu altındadır.
6100 sayılı HMK’nın 450, Geçici 1. ve 3. maddeleri uyarınca uygulanmasına devam olunan HUMK"un 433/3. maddesi hükmü gereği Yargıtay’a gönderilecek dosyaların ve eklerinin dizi listesinin hazırlanması zorunludur. Bu nedenle temyiz edilen dosyalar ve ekli dosyalar dizi pusulası ile Yargıtay’a gönderilmeli ve anılan kanun hükmünün uygulanmasında gerekli özen gösterilmelidir.
Nitekim, bu gereğin yerine getirilmesine yönelik olarak Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliği"nin 43. maddesinde "Dizi Listesi" hazırlanmasına ilişkin kurallar açıklanmış ve aynı maddeye göre dosya içerisindeki her türlü belgeyi gösteren bir dizi listesi yapılması gerektiği işaret edilmiştir. Dizi listesi, dosyanın temyiz incelenmesine eksiksiz gönderilmesini sağladığı gibi, zaman ve emek kaybını da önlemektedir.
Dosyanın incelenmesinde Dairemizin 24.09.2012 ve 3466 Esas, 5390 Karar sayılı geri çevirme kararında, davalı kooperatifin temsilcileri olarak temyizden feragat dilekçesi sunan ... ve ..."nun kimlik tespiti yapılarak, dilekçenin adı geçen şahıslara ait olup olmadığı tutanak ile saptandıktan sonra gönderilmesi için dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesine karar verilmiştir.
Dosyanın bu kez, geri çevirme gereği yerine getirilmeden, dilekçenin adı geçen şahıslara ait olup olmadığı tutanak ile saptanmadan, kimlik tespiti ile yetinilerek, Dairemize gönderildiği anlaşılmıştır. Geri çevirme kararının gereklerinin yerine getirilmemesi, dosyanın sürümcemede kalmasına ve adaletin gecikmesine neden olduğundan bu kez geri çevirme gereklerinin yerine getirilmesi hususunda daha dikkatli ve itinalı davranılması, aksi halin sorumluluk doğuracağının bilinmesi gerekmektedir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı kooperatifin temsilcileri olarak temyizden feragat dilekçesi sunan ... ve ..."nun kimlik tespiti yapılarak, dilekçenin adı geçen şahıslara ait olup olmadığı tutanak ile saptandıktan sonra dosyanın gönderilmesi için yerel mahkemesine ikinci kez geri çevrilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, dosyanın yerel mahkemesine bir kez daha GERİ ÇEVRİLMESİNE, 21.01.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.