Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/4607
Karar No: 2014/11692
Karar Tarihi: 11.07.2014

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2014/4607 Esas 2014/11692 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2014/4607 E.  ,  2014/11692 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : KÖRFEZ 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 11/04/2013
    NUMARASI : 2011/549-2013/567

    Taraflar arasında görülen itirazın iptali davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı, davalı şirketin su abonesi olduğunu, kullanmış olduğu su bedelini ödemediğini, ödenmeyen bedelin tahsili için başlatılan takibe haksız olarak itiraz ettiğini öne sürerek, davalının Körfez İcra Müdürlüğü"nün 2008/1111 sayılı dosyasına yapmış olduğu itirazın iptali ile takibin devamına karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, ispatlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine dair verilen karar Yargıtay 19. Hukuk Dairesi"nin 2010/6642 E. 2011/1093 K.sayılı ilamıyla " Davalının tüm yargılama aşamasındaki cevaplarında dava konusu suyu kullandığını, bir kısım dilekçesinde de kullandığı suyun bedelini Hereke Belediyesi"ne mıcır ve taş tozu olarak ödediğini, bir kısım dilekçede de kullandığı suyun miktar edilen talep kadar olmadığı şeklinde beyanda bulunduğu, mahkemece davalının bu beyanları gözetilerek kanıt yükü altında olduğu gözetilmeden ispat yükünde yanılgıya düşerek davacının davasını ispatlayamadığı gerekçesiyle davanın reddinin isabetli olmadığı " gerekçesiyle bozulmuş, mahkemece bozmaya uyularak,davanın kısmen kabulü ile 2.443 TL asıl alacağın icra takip tarihine kadar işleyen 8.750 TL gecikme faiziyle birlikte tahsiline, asıl alacağa takip tarihinden itibaren avans faizi işletilmesine karar verilmiştir.
    Kararı, taraflar temyiz etmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına ve delilerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacının tüm, davalının aşağıdaki bendin dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Davalının hükmedilen gecikme zammına yönelik temyiz itirazlarına gelince, dava konusu takip dosyası incelendiğinde, davacı tarafın davalıya karşı asıl alacak ve gecikme faizi olmak üzere toplam alacak üzerinden takip yapıldığı görülmektedir.
    818 sayılı BK"nun 101.maddesinde "Muaccel bir borcun borçlusu alacaklının ihtarıyla mütemerrit olur" hükmü getirilmiştir. 6098 sayılı Borçlar Kanununun 117.maddesinde bu hüküm ""Muaccel bir borcun borçlusu, alacaklının ihtarıyla temerrüde düşer"" şeklinde düzenlenmiştir. Temerrüt, ya bir ihtar ile ya da dava açılması vs. suretiyle gerçekleşir. Borçlunun temerrüdü, borçluya gönderilen ihtarnamenin tebliğinden veya ihtarnamede ödeme için süre verilmişse bu sürenin bitiminden itibaren oluşur. İade talebinde bulunulmadan temerrüt faizi işlemez.
    Somut olayda, alacaklının takip tarihinden evvel davalı borçluyu, temerrüde düşürecek bir ihtarda bulunup bulunmadığı araştırılmamıştır.
    O halde somut olayda, mahkemece davalı için keşide olunan bir ihtarname bulunup bulunmadığı araştırılıp, davalının temerrüdü yoksa takip tarihinden itibaren davalının temerrüde düştüğü kabul edilmek suretiyle gecikme faizi yönünden karar verilmesi gerekirken, mahkemece yukarıda belirtilen şekilde araştırma yapılmadan, takip tarihine kadar işlemiş olan gecikme faizi hususunda da itirazın iptaline karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 11.07.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi