
Esas No: 2014/13719
Karar No: 2014/12673
Karar Tarihi: 29.09.2014
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2014/13719 Esas 2014/12673 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : İSKENDERUN 1. AİLE MAHKEMESİ
TARİHİ : 14/05/2013
NUMARASI : 2012/364-2013/313
Taraflar arasında görülen ziynet alacağı davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm taraflarca temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vekili dava dilekçesi ile evlilik nedeni ile kadına takılan ziynetlerin davalı tarafından satıldığını belirterek ziynetlerin aynen iadesine mümkün değil ise bedelinin ödenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde davanın reddini istemiştir.
Mahkemece davanın KISMEN KABULÜ ile
7 adet 80 gram düz bilezik aynen, mislen olmadığı taktirde 7.840 TL,
4 adet 80 gram burma bilezik aynen, mislen olmadığı taktirde 7.840 TL,
1 adet set aynen, mislen olmadığı taktirde 4.600 TL
1 adet 22 gram zincir aynen, mislen olmadığı taktirde 2.240 TL,
1 adet tam lira aynen, mislen olmadığı taktirde 658 TL nin ıslah tarihi olan 13/05/2013 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
2 metre zincir 80 gram ve 2 adet kalın bileziğe yönelik taleplerin reddine, karar verilmiş,hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir .
Somut olayda davacının talebine uygun olarak davalıda kaldığı kanıtlanan ziynetlerin aynen iadesine mümkün olmaz ise belirlenen değerinin ödenmesine karar verilmiş,ancak aynen iade yönünden hüküm oluşturulurken ziynetlerin kaç ayar oldukları belirtilmemiştir .
6098 sayılı TBK.nun 77.maddesi (818 sayılı BK.nun 61.maddesi) gereğince, haklı bir sebep olmaksızın başkasının malvarlığından zenginleşen kimse, bu zenginleşmeyi geri vermek zorundadır. Geri verme borcunun konusu ve kapsamı TBK.nun 79 ve 80.maddede “aynen geri verme ilkesi” ne göre düzenlenmiştir. Ancak kural, aynen geri verme olsa da, aynen geri vermenin mümkün olmadığı hallerde, zenginleşme değer üzerinden, başka bir deyişle para olarak geri verilmesi gerekir.
Ayrıca, İİK.nun 24/4.maddesi gereğince; taşınır tesliminde, borçlunun yedinde bulunmazsa ilamda yazılı değeri alınır hükmü bulunsa da aynen iadeye karar verilmesi halinde iade edilecek eşyaların cinsi, niteliği, özellikleri, gram ağırlığı vb. gibi özelliklerinin ayrıntılı belirtilmesi gerekir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 297.maddesi (HUMK.388.md), hükmün sonuç kısmında gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin istek sonuçlarından her biri hakkında verilen hükümle taraflara yükletilen borç ve tanınan hakların mümkünse sıra numarası altında; açık şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesini emredici kural olarak getirmiştir.
İstem hakkında karar verilirken istenilen eşyaların her biri hakkında verilen hükümle taraflara yükletilen borç ve tanınan hakların mümkünse sıra numarası altında birer, birer, açık, şüphe ve infazda tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerekir. Mahkemece hüküm kısmında bedelinin tahsiline karar verilen ziynet eşyalarının cins, nitelik, miktar (gram ve ayarı) ve değerlerinin ayrı ayrı gösterilmesi gerekirken infazda tereddüt yaratacak şekilde hüküm tesisi doğru değildir.Anılan nedenlerle kararın bozulması gerekmiştir .
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazların şimdilik incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 29.09.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.