
Esas No: 2017/9852
Karar No: 2017/9655
Karar Tarihi: 20.11.2017
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/9852 Esas 2017/9655 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
4721 Sayılı TMK Gereğince Tedavi Amaçlı Kişisel Koruma Kararı istemine ilişkin olarak açılan davada ... 3. Sulh Hukuk ve...7. Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, 4721 sayılı TMK gereğince tedavi amaçlı kişisel koruma kararı istemine ilişkindir.
... 3. Sulh Hukuk Mahkemesi; UYAP sistemi üzerinde yapılan sorgulamada kısıtlı adayının ikametgah adresinin "... Mah. ...1 Sk. No:8 İç Kapı No:8 .../..." olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiştir.
...7. Sulh Hukuk Mahkemesince ise ... 3. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararı ile ... Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde alıkonulmasına karar verildiği, TMK"nın 433. maddesine göre yerleştirme kararı veren ... Sulh Hukuk Mahkemesinin ilgili kişinin bulunduğu yer mahkemesi olarak yerleştirme kararı vermeye yetkili olduğu gibi adı geçeni kurumdan çıkarmaya da yetkili olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiştir.
Türk Medeni Kanununun 432. maddesinde “Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arzeden bulaşıcı hastalık veya serserilik sebeplerinden biriyle toplum için tehlike oluşturan her ergin kişi, kişisel korunmasının başka şekilde sağlanamaması halinde, tedavisi, eğitimi veya ıslahı için elverişli bir kuruma yerleştirilir veya alıkonulabilir “hükmüne yer verilmiş, 433. maddesinde ise yerleştirme veya alıkoymaya karar verme yetkisinin, ilgilinin yerleşim yeri veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde bulunduğu yer vesayet makamına ait olacağı belirtilmiştir.
Türk Medenî Kanununun 411. maddesine göre, "Vesayet işlerinde yetki, küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairelerine aittir." Aynı Kanunun 19/1. maddesi uyarınca da, “Yerleşim yeri, bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir.”
Dosya kapsamından, koruma altına alınması talep edilen ..."ın UYAP sistemi üzerinde yapılan sorgulamada ikametgah adresinin ...Mah.... 1 Sk. No:8 İç Kapı No:8 Bahçelievler/..." olduğu anlaşıldığından, uyuşmazlığın...7. Sulh Hukuk Mahkemesinde çözümlenmesi gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri ile 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince...7. Sulh Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 20/11/2017 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.