18. Ceza Dairesi 2017/1772 E. , 2017/3352 K.
"İçtihat Metni"KARAR
Hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarından sanık ...’ın; mahkûmiyetine dair İstanbul Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesi"nden verilen 18/04/2012 gün ve 2011/842 Esas, 2012/861 Karar. sayılı hükmün sanık tarafından temyizi üzerine, Dairemizin 11/01/2017 gün ve 2015/20874 Esas, 2017/365 Karar sayılı ilamı ile bozma yönündeki kararına karşı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 06/03/2017 gün ve 4 - 2012/219990 sayılı itiraz yazısı ile itiraz etmesi üzerine dosya Daireye gönderilmekle incelendi;
I- İTİRAZ NEDENLERİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının ilgili itiraz yazısında özetle;
Pendik adliyesi giriş arama noktasında görevli polis memuru müşteki ..."ın sanık ..."a metal dedektör kapı girişinden girmesi için uyarı yaptığı sırada taraflar arasında çıkan tartışmada, sanığın görevli polis memuru ..."a hitaben "sen kimsin bize talimat veriyorsun, biz..."lı mıyız, neden anneme bağırıp çağırıyorsun, gavur polisisiniz, böyle devlet olmaz, sizin maaşınızı ben veriyorum, benim savcı tanıdığım var, sana yapacağımı biliyorum" şeklinde sözler söylediği ve müştekinin üzerine yürüdüğü şeklinde gerçekleşen eylemde, sanığın sarf ettiği sözlerin müştekiyi küçük düşürücü ve tahkir edici nitelikte olduğu "gavur polisisiniz" ve " böyle devlet olmaz sizin maaşını ben veriyorum" şeklindeki sözlerin polis memurunu aşağılayan ve mesleki şeref ve itibarını zedeleyen sözler olduğu tüm sarf edilen sözlerin bir bütün olarak görevli memura hakaret suçunu oluşturduğu gözetilmeden, sanığın sarf ettiği kaba hitap tarzı niteliğindeki sözlerin, katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığına ilişkin yasal olmayan yetersiz gerekçeyle yazılı şekilde hüküm kurulması hukuka aykırı görüldüğü gerekçeleriyle, Dairemizin bir nolu bozma kararının kaldırılarak, sanık hakkında görevli memura hakaret suçundan verilen hükmün onanması talep edilmiştir.
II- İTİRAZIN KAPSAMI
İtiraz, sanığın sarf ettiği sözlerin, hakaret suçunu oluşturup oluşturmayacağına ilişkindir.
III- KARAR
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP, DÜŞÜNÜLDÜ:
Dairemizin istikrar kazanmış kararlarına göre, hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövme fiilini oluşturması gerekmektedir.
Bu açıklamalar ışığında; Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlüğünde “gavur” sözcüğünün kelime anlamına bakıldığında; “dinsiz kimse, müslüman olmayan kimse, merhametsiz, acımasız ve inatçı” olarak tanımlandığı görülmüştür. Bu bağlamda sanık ile müşteki polis memuru arasında çıkan tartışma esnasında sanığın sarf etmiş olduğu “gavur polisisiniz” ve “böyle devlet olmaz, sizin maaşınızı ben veriyorum” şeklindeki sözlerinin rahatsız edici ve kaba hitap tarzında olduğu kabul edilmekle birlikte, bu sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi gerektiği, sözlerin açıkça, müştekinin onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte olmadığı veya sövme fiilini oluşturmadığı anlaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, Dairemizin 11/01/2017 gün ve 2015/20874 esas, 2017/365 sayılı kararı usul ve yasaya uygun bulunmakla, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nın itirazları yerinde görülmediğinden REDDİNE, 6352 sayılı Kanun ile değişik 5271 sayılı Kanunun 308. maddesinin 3. fıkrası gereğince itirazı incelemek üzere dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu"na GÖNDERİLMESİNE, 27/03/2017 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.