Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/14759
Karar No: 2015/10309
Karar Tarihi: 12.03.2015

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2013/14759 Esas 2015/10309 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2013/14759 E.  ,  2015/10309 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı ile fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti
    Davacı işçilik alacaklarının ödenmemesi nedeniyle iş akdini haklı nedenle feshettiğini ileri sürerek; kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti ve yıllık izin ücreti alacaklarının faizleriyle birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili; davanın reddini savunmuştur
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı, taraflar temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-İş sözleşmelerinde fazla çalışma ücretinin aylık ücrete dahil olduğu yönünde kurallara sınırlı olarak değer verilmelidir. Dairemiz, 270 saatle sınırlı olarak söz konusu hükümlerin geçerli olduğunu kabul etmektedir. Fazla çalışmaların aylık ücret içinde ödendiğinin öngörülmesi ve buna uygun ödeme yapılması halinde, yıllık 270 saatlik fazla çalışma süresinin ispatlanan fazla çalışmalardan indirilmesi gerekir.
    Somut olayda, mağaza müdürü olarak görev yapan davacının iş sözleşmesinde fazla mesai ücretlerinin, aylık maktu ücrete dahil olduğu belirtilmiştir.Sözleşmede ücret kısmının boş bırakılması sözleşmenin bu hükmüne halel getirmez. Yıllık 270 saatlik fazla çalışma süresinin indirilmemesi hatalıdır.
    3-2010 yılından itibaren davacı adına tahakkuk ettirilen primlerin bordroda prim/fazla mesai olarak gösterilmiş olduğu, buna göre de 2010 yılından itibaren davacıya fazla mesai ödemesi yapılmadığı halde hak edilen primin bir kısmının fazla mesai adı altında ödendiği dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır.
    Açıklanan nedenle 2010 yılı ve sonrası için davacıya hiç fazla mesai ödemesi yapılmadığı halde, 2010 yılı ve sonrasına ait bordrolarda fazla mesai tahakkuku bulunan ayların fazla mesai hesabında dışlanması doğru olmamıştır.
    Diğer taraftan davacıya satışa bağlı değişik miktarlarda prim ödendiğinin anlaşılması karşısında, davacının aldığı primin yapılan fazla mesaiyi karşılayıp karşılamadığı da önem arz etmektedir.
    Bu nedenlerle, fazla mesai ücreti talebi bakımından, 2010 yılı ve sonrası için fazla mesai ödemesi bulunmadığı, bu ad altında yapılan ödemelerin de gerçekte hak edilen prime ait olduğu dikkate alınarak; anılan tarihten sonra ki fazla mesai ödemelerini dikkate almayan ve çalışmanın başlangıcından itibaren ücrete dahil olan yıllık 270 saatlik fazla mesai süresini dışlayan ek bir bilirkişi raporu ile fazla mesai alacağı belirlendikten sonra ayrıca davacıya ödenmiş olan primlerin hak edilen fazla mesai ücretlerini karşılayıp karşılamadığı da saptanarak, ulaşılacak neticeye göre sonuca gidilmelidir.
    4-İşçi feshinin haklılığı da, yukarıda ki bozma sebeplerine göre yapılacak hesaplama ve fazla mesai hak edişine göre tekrar değerlendirilmelidir.
    F)Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 12.03.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi