Abaküs Yazılım
İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2022/5
Karar No: 2022/653
Karar Tarihi: 15.11.2022

BAM Hukuk Mahkemeleri İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/5 Esas 2022/653 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen bir davada, davacı şirketin 12.600 TL değerinde bir bilgisayarı teslim etmedikleri gerekçesiyle davalı şirkete açtığı \"İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)\" davası sonuçlandı. Davalı şirket, kargonun içeriği ve değeri kendilerine bildirilmediği için sorumlu olmadıklarını belirterek davanın reddini talep etti. Mahkeme, davacının tacir olmadığı ve uyuşmazlığın tüketici işlemi kapsamında olduğu gerekçesiyle davanın tüketici mahkemesinde görülmesi gerektiğine karar verdi ve davayı usulden reddetti. Kararda, tüketici işlemi ve tüketici mahkemelerinin görevi ile ilgili 6502 sayılı Kanun'un ilgili maddeleri açıklandı.

T.C.
İSTANBUL
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/5 Esas
KARAR NO : 2022/653 Karar
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 04/01/2022
KARAR TARİHİ : 15/11/2022

Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin Mahkememize sunmuş olduğu 04/01/2022 tarihli dava dilekçesini özetle; Müvekkilinin davalı ... A.Ş'nin dikkatsiz davranışlarından kaynaklı maddi ve manevi yönden zarara uğradığını, müvekkilinin 12.600 TL değerinde ... marka bir adet bilgisayarın gönderdiği kişiye teslim etmediklerini, kargonun kimliğini ibraz etmeyen bir kadına teslim ettiklerini, söz konusu mağduriyetten davalınını sorumluluğu olduğunu, davanın kabulünü, ... İcra Müdürlüğünün 2021/... Esas sayılı dosyasına yapılan kötüniyetli itirazın iptalini, itirazın uğrayan tüm alacaklar yönünden takibin devamını, haksız ve kötüniyetle itiraza eden borçlu aleyhine alacağın %20'sinden az olmamak kaybıyla icra inkar tazminatına hükmedilmesini, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı taraf üzerine bırakılmasını karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekilinin Mahkememize sunmuş olduğu 11/02/2022 tarihli cevap dilekçesini özetle; Müvekkil şirketin sektörde öncü bir firma olduğunu, taşımada müvekkil şirkete izafe edilebilecek hiçbir kusuru bulunmadığını, müvekkil şirket üstlendiği taşıma işini tam ve eksiksiz yerine getirildiği, teslim anında kargonun içeriği ve değeri müvekkil taşıyana bildirilmediğini, davaya konu kargonun ve olduğu ya da mevcut durumu teslim anında taşıyana bildirilmediğinden ve fatura ile irsaliye ibraz edilmediğinden, kargonun içeriği ve tabii olarak ne durumda olduğu müvekkil şirket tarafından bilinmemekte olduğunu ürünün ikinci el veya arızalı olma ihtimali dahi bulunduğunu, müvekkil şirketten herhangi bir hak ve alacağı bulunmadığından esasa ilişkin diğer itiraz ve beyanlarımız göz önünde bulundurularak davanın reddine, dava miktarının %20'sinden az olmamak üzere kötü niyet tazminatına hükmedilmesini, yargılama masraflarının ve vekalet ücretinin davacı taraf üzerinde bırakılmasını talep etmiştir.
... İcra Müdürlüğünün 2021/... Esaslı dosyası dosyamız içersine getirtilmiştir. Dosyanın incelenmesinde 23.500,00-TL asıl alacağa 75,00 TL kargo gönderim ücreti 1.025,63 TL işlemiş faiz 3,27 işlemiş faiz ile birlikte 24.603,90-TL için takip yapıldığı, ödeme emrinin 12/11/2021 tarihinde tebliğ edildiği, borçlunun da süresi içersinde 12/11/2021 tarihinde borca itiraz ettiği anlaşılmıştır.
28/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 2. maddesi uyarınca "her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamalar" bu kanun kapsamındadır. Kanunun 73/1. maddesi uyarınca, bu kanun kapsamından doğacak uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemeleri görevlidir.
6502 sayılı Kanunun 3/1-(k) maddesinde tüketici, "ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden" gerçek veya tüzel kişi; tüketici işlemi ise, "mal veya hizmet piyasalarında ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına hareket eden kişilerle tüketiciler arasında kurulan her türlü sözleşme ve hukuki işlem" olarak ve aynı Yasa'nın 3/1-(l) maddesinde Tüketici işlemi, "Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi" şeklinde tarif edilmiştir.
Somut olayda, davaya konu uyuşmazlığın davacı tarafından ailesine teslimi amacıyla içerisinde bilgisayar olduğu iddia edilen kargonun 3. Kişiye teslim edilmesi nedeniyle uğranılan zararın tazmini istemine ilişkin olduğu, davacı her ne kadar ticari amaçla hareket ettiğini belirtmiş ise de davacının tacir olmadığı, somut olayın ticari amaç taşımayan eşyanın ailesine kargolanması işleminden kaynaklandığı, tüketici işleminden kaynaklanan taşıma sözleşmelerine dayalı taleplerin tüketici mahkemesinde görülmesi gerektiğinden (aynı yönde bakınız; Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi, 2019/2036 E, 2020/703 K. -- Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi 2020/958 E, 2022/320 K) aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Göreve ilişkin dava şartı noksanlığı bulunduğundan davanın, HMK 114/1-c maddesi gereğince USULDEN REDDİNE,
2-HMK 20 madde gereğince karar kesinleştiğinde ve talep halinde iki hafta içerisinde müracaat edildiği takdirde dosyanın görevli İstanbul Tüketici Mahkemesine gönderilmesine,
3-Harç ve yargılama giderinin görevli mahkemece değerlendirilmesine,
4-HMK 331/2 madde gereğince davaya başka bir mahkemede devam edilmediği takdirde talep halinde harç ve yargılama giderinin ve gider avansının harcanmayan bölümünün mahkememizce karar altına alınmasına,
Dair, davacı vekilinin ve davalı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftalık yasal süresi içerisinde ... Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Katip ...
e-imzalıdır

Hakim ...
e-imzalıdır



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi