
Esas No: 2017/3282
Karar No: 2017/7320
Karar Tarihi: 09.10.2017
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2017/3282 Esas 2017/7320 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 18.03.2013 gününde verilen dilekçe ile sıra cetveline itiraz talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 19.09.2013 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılar ... ve ... tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, terekenin resmi tasfiyesi sırasında düzenlenen sıra cetveline itiraza ilişkindir.
Davacı vekili, ... İflas İdaresi tarafından 2011/3 iflas sayılı dosyası kapsamında düzenlenen sıra cetvelinde dördüncü sırada bulunduğu ancak alacağının takip tarihi itibariyle diğer alacaklara göre önceliğinin olması sebebiyle sıra cetveline itiraz ederek alacağının birinci sıraya yazılması talebinde bulunmuştur.
Davalılar, genel mahkemelerin görevli olduğunu, itiraz süresinin geçtiğini, davanın reddini savunmuşlardır.
Mahkemece davanın kabulü sıra cetvelinin iptaline karar verilmiştir.
Hükmü, davalılar ... ve ... temyiz etmiştir.
TMK"nın 612. maddesi ""En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras Sulh Hukuk Mahkemesi"nce iflas hükümlerine göre tasfiye edilir."" hükmünü, bu maddenin atıfta bulunduğu TMK"nın 636. maddesi "Mevcudu borçlarını ödemeye yetmeyen terekenin tasfiyesi, sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre yapılır." hükmünü, 10.08.2003 tarih ve 25195 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanan Türk Medeni Kanunu"nun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzük"ün 52. maddesi, "Resmi deftere göre terekenin mevcudunun borçlarını ödemeye yetmediği anlaşılır veya başlangıçta mevcudun borcu karşılayacağı kanaati ile olağan usulle tasfiyeye başlanıp sonradan mevcudun borçları ödemeye yetmediği sonucuna varılırsa, sulh hakimi durumu derhal alacaklılara bildirir ve iflas usulü ile tasfiyeye karar vererek bu tasfiyeyi yapmak için bir veya birkaç memur atar. Bu tasfiye, İcra ve İflas Kanunu"nun iflasa ilişkin hükümlerine göre yapılır." hükmünü içermektedir.
Terekenin iflas hükümlerine göre tasfiyesinde "iflas idaresi" yerine "tasfiye memuru" ve "Ticaret Mahkemesi" yerine "Sulh Hukuk Mahkemesi" geçmektedir. Tasfiye memurunun işlemlerine karşı yapılacak şikayetleri, sıra cetveline itirazları incelemek ve tasfiyenin son bulduğuna karar vermek sulh hukuk mahkemesine aittir.
Somut olayda; ..."ın vefatı ile mirasının tüm yasal mirasçıları tarafından ret edilmesi üzerine Sulh hukuk mahkemesi kararıyla terekenin iflas hükümlerine göre resmi tasfiyesine başlanılmış bu kapsamda oluşturulan 2011/3 iflas dosyasında davacının ... 4. İcra Dairesinin 2006/6951 (yeni esas 2013/3880) sayılı dosyası ile muristen alacaklı olduğu tespit edilerek sıra cetvelinin dördüncü sırasına kaydı yapılmıştır.
Yukarıdaki açıklamalara göre; mahkemece terekenin iflas hükümlerine göre tasfiyesinde sıra cetveline itirazın terekenin tasfiyesine karar veren tereke hakimliği tarafından incelenmesi gerektiği gözönüne alınarak görevsizlik kararı verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile işin esası hakkında karar verilmesi doğru görülmemiş bu sebeple hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalılar ... ve ..."nun temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09.10.2017 gününde oybirliği ile karar verildi.