
Esas No: 2015/8475
Karar No: 2017/8249
Karar Tarihi: 09.11.2017
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2015/8475 Esas 2017/8249 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 24.04.2014 gününde verilen dilekçe ile meraya elatmanın önlenmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 11.03.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı köy tüzel kişiliği, köy merasına davalıların 420 parsel sayılı taşınmazlarına inşa ettikleri binanın tecavüzlü olduğunu, davalıların meranın kullanılmasını engellediklerini ileri sürerek, elatmanın önlenmesine, yapının yıkılmasına karar verilmesini istemiştir.
Davalı, yapılan binanın davalılara ait taşınmaz üzerinde ilgili idare tarafından onaylı proje kapsamında inşa edildiğini, idari işlemlerin tamamlanmasında ihmali bulunan köy muhtarı hakkında yasal işlemlerin başlatılması için müracaatta bulunulduğunu, yapılan binanın meraya müdahale niteliği taşımadığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, köy merasına müdahale teşkil edecek bir yapının bulunmadığı anlaşılmış olduğundan davanın reddine karar verilmiştir.
Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dava, mülkiyet hakkının taşkın kullanımına dayalı meraya elatmanın önlenmesi istemine ilişkindir.
Yapılan inceleme ve araştırma hüküm vermeye yeterli değildir. Davacı köy meralarının sınırında yer alan davalılara ait 420 parsel sayılı taşınmaza yaptıkları inşaat nedeniyle meradan yararlanmalarının engellendiğini, davalıların hayvan otlatmalarına izin vermediklerini ve meranın doğal dokusunu bozduklarını iddia etmiştir. Bu durumda uyuşmazlığın çözülmesi için mahallinde keşif yapılmalı, tarafların dayandıkları tüm dava dosyaları, tapular, dayanak kayıtlar getirtilmeli, mahalli bilirkişi ve taraf tanıkları dinlenmeli, dava konusu yerin, hukuki ve fiili durumu belirlenmeli, davalılar tarafından bir müdahale olup olmadığı tespit edilmeli, keşfi izlemeye uygun fen krokisi düzenletilmeli, toplanan ve toplanacak tüm deliller değerlendirilmek suretiyle bir karar verilmelidir.
Noksan inceleme ve araştırmayla yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda yazılı nedenlerle hükmün BOZULMASINA, istek halinde temyiz harcının yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09.11.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.