
Esas No: 2012/29505
Karar No: 2012/38188
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2012/29505 Esas 2012/38188 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : İstanbul 7. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 24/01/2012
NUMARASI : 2011/1742-2012/31
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Borçlu aleyhine girişilen kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takipte yapılan ihale sırasında kıymet taktiri raporu ve satış ilanının kendisine usulüne uygun şekilde tebliğ edilmediğini belirterek ihalenin feshini talep etmektedir.
7201 Sayılı Tebligat Kanununun "Bilinen Adreste Tebligat" başlığını taşıyan 10.maddesinde; "Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır. Şu kadar ki; kendisine tebliğ yapılacak şahsın müracaatı veya kabulü şartiyle her yerde tebligat yapılması caizdir." düzenlemesi yer almaktadır.
Anılan madde hükmü gereğince, tebliğ yapılmak istenen kişinin bilinen en son adresine tebligatın çıkartılması gerekir. İcra takip dosyasında, borçlunun bilinen en son adresi kendisine ödeme emrinin bizzat tebliğ edildiği H.. C. A. H. G.Kat No:.E.İ.adresidir.
Yine aynı Yasanın 35/1. maddesinde; "Kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır" hükmü ile 6099 Sayılı Yasanın 9. maddesi ile değişik aynı yasanın 35/2. maddesinde; "Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır" hükmü yer almaktadır. Borçluya satış ilanı tebliğ edilmemesi ise yerleşik içtihadlara göre başlı başına ihalenin feshi nedenidir.
Somut olayda borçluya az yukarıda belirtilen adresinde ödeme emrinin bizzat kendisine tebliğ edilmesine rağmen kıymet taktiri ve satış ilanı tebligatları başka bir adrese Tebligat Kanunun 35. maddesine göre tebliğ edilmiştir. Tebliğ yapılan adres borçlunun bilinen son adresi olmadığından, satış ilanı tebliğ işlemi usulsüzdür. (Hukuk Genel Kurulu"nun 04.11.2009 tarih ve 2009/12-408 esas, 2009/486 karar sayılı kararı) Borçluya satış ilanın usulsüz tebliğ edilmesi ise yukarıda belirtildiği üzere başlı başına ihalenin feshi nedenidir. O halde mahkemece Tebligat Kanununun 10. maddesi gereğince bilinen son adresine geçerli bir satış ilanı tebligatı yapılmaması nedeni ile ihalenin feshine karar verilmesi gerekirken talebin reddi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK.’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 17.12.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.