9. Hukuk Dairesi 2014/37212 E. , 2016/8451 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı ile fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti, asgari geçim indirimi alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş akdini haklı nedenle feshettiğini iddia ederek kıdem tazminatı ile fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti, asgari geçim indirimi alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davanın reddini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkeme, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak davanın kısmen kabulüne karar vermiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Uyuşmazlık konusu fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hesabı taraflar arasında ihtilaflıdır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 41/2. maddesinde, “Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.” kuralına yer verilmiştir.
Anılan Kanunu’nun 46 ncı maddesinin ikinci fıkrası gereğince de, çalışılmayan hafta tatili günü için bir iş karşılığı olmaksızın işçinin ücreti tam olarak ödenir. Hafta tatilinde çalışan işçinin ücretinin nasıl hesaplanacağı yasalarda düzenlenmemiş ise de, Dairemizce hafta tatilinde yapılan çalışmanın fazla çalışma sayılacağı, buna göre ücretin yüzde elli zamlı ödenmesi gerektiği görüşü benimsenmiştir (Yargıtay 9.H.D. 23.5.1996 gün 1995/37960 E, 1996/11745 K.). Buna göre hafta tatilinde çalışılmışsa, çalışma karşılığı olmaksızın ödenmesi gereken bir yevmiye yanında, çalışmanın karşılığı da bir buçuk yevmiye olarak ödenmelidir.
4857 sayılı Kanunu’nun 47 nci maddesine göre de, ulusal bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde işçiler çalışmazsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretlerini tam olarak alacağı, ancak tatil yapmayarak çalışırlarsa da ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücretinin ödenmesi gereklidir.
Dosya içeriğindeki hesap pusulaları ve banka kayıtlarından, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde davacıya çalışma karşılığı olmaksızın 1 günlük yevmiyenin ödendiği görülmüştür.
Yukarıda açıklanan Kanun hükümleri ve tespitlere göre; hükme esas alınan bilirkişi raporunda fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil alacağı hesabında zamlı saat ücretinin 2 kat, hafta tatili ücret hesabında ise 2,5 kat olarak belirlenip sonuca gidilmesi hatalıdır.
Mahkemece hatalı hesap tarzına itibarla sözkonusu alacakların yazılı şekilde hüküm altına alınması isabetsizdir.
3-Ayrıca hükmedilen alacak miktarlarının brüt mü yoksa net mi olduğunun kararda gösterilmemesinin infazda tereddüde yol açacağının düşünülmemesi de hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 05.04.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.