
Esas No: 2012/20394
Karar No: 2012/30819
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2012/20394 Esas 2012/30819 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Bursa 5. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 18/04/2012
NUMARASI : 2012/381-2012/345
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Borçlu vekili tarafından satış ilanı tebligatının usulüne uygun tebliğ edilmediği gerekçesiyle taşınmaz ihalesinin feshi talep edilmiş olup mahkemece şikayetin süresinde olmadığı belirtilerek şikayetin reddine karar verilmiştir.
Taşınmaz mal ihalesinde, İİK.nun 127.maddesi hükmü uyarınca ilgililere satış ilanının tebliği zorunludur. Satış ilanının hiç tebliğ edilmemiş veya usulsüz tebliğ edilmiş olması, yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre başlı başına ihalenin feshi nedenidir.
6099 Sayılı Kanunun 5. maddesi ile değişik Tebligat Kanunu"nun 22/2. maddesine göre; "Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır."
Tebligat Yönetmeliğinin 31. maddesi hükmüne göre" (1) Tebliğ memuru;
a) Muhatap veya muhatap adına tebligat yapılabilecek kişiler, o adreste bulundukları halde hiçbirinin tebliğ anında gösterilen adreste mevcut olmamaları,
b)Muhatap ya da kendilerine tebligat yapılabilecek kişilerin tebellüğden kaçınması,
c) Muhatap, gösterilen adreste hiç oturmamış veya bu adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi tebligatın, muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine bu husus meşruhat verilerek çıkarılması, hallerinden biri gerçekleştiği takdirde tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti veya meclisi üyesinden birine ya da kolluk amir veya memuruna imza karşılığında teslim eder. Tebliğ memuru, ek-1 "de yer alan (2) numaralı örneğe uygun olarak düzenlenen ihbarnameyi gösterilen adresteki kapıya yapıştırır. (a) bendinde belirtilen halin gerçekleşmesi durumunda tebliğ memuru, tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirir"
Somut olayda, şikayetçi borçluya çıkarılan satış ilanı tebligatının tebliğ memuru tarafından kanuna ve yönetmeliğe uygun olarak tebliğ edilmediği, kapıya yapıştırılması gereken ihbarnamenin yapıştırılmadığı, bu nedenle satış ilanı tebligatının usulsüz olduğu anlaşılmıştırO halde, mahkemece, satış ilanının borçluya usulsüz tebliğ edilmesi nedeniyle süresinde olan şikayetin kabulüyle ihalenin feshine karar verilmesi gerekirken istemin reddi isabetsizdir.
SONUÇ :Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK."nun 366. ve HUMK."nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 31/10/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.