Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/13388
Karar No: 2017/5505
Karar Tarihi: 03.07.2017

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2015/13388 Esas 2017/5505 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı tarafından, davalılar aleyhine verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi istendi. Davacı aynen taksim yapılmasının mümkün olmaması halinde satış suretiyle ortaklığın giderilmesi talebinde bulundu. Mahkeme, davanın açılmamış sayılmasına karar verdi. Davacı temyiz etti. Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 119'a göre, davalının adresinin bulunmaması halinde hakim eksikliği tamamlaması için bir haftalık kesin süre vereceğini, bu süre içinde eksikliğin tamamlanmaması halinde ise davanın açılmamış sayılacağını hükme bağlar. Mahkemece verilen sürenin kesin sayılabilmek için belirlenmiş kriterlerin yerine getirilmesi gerektiği, somut olayda ise kesin sürenin usulüne uygun olmadığına karar verildi. Davaya devam edilmesi gerektiği sonucuna varıldı. Mahkeme kararı, hükmün bozulması yönünde karara bağlandı. Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 119'da belirtilen kesin süre uygulamasının kriterleri ayrıntılı bir şekilde belirlenir ve somut olayın durumuna uygun şekilde uygulanmalıdır.
14. Hukuk Dairesi         2015/13388 E.  ,  2017/5505 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Karşıyaka 2. Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacı tarafından, davalılar aleyhine 29/09/2014 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın açılmamış sayılmasına dair verilen 10/03/2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, ortaklığın giderilmesi isteğine ilişkindir.
    Davacı vekili, dava konusu taşınmazdaki ortaklığın öncelikle aynen taksim yolu ile mümkün olmaması halinde satış sureti ile giderilmesini istemiştir.
    Davalı Belediye vekili, öncelikle aynen taksimi mümkün olmaması halinde ortaklığın satış sureti ile giderilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir.
    Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 119, dava dilekçesinde davalının adresinin bulunmaması halinde hakimin davacıya eksikliği tamamlaması için bir haftalık kesin süre vereceğini, bu süre içinde eksikliğin tamamlanmaması halinde ise davanın açılmamış sayılacağını hükme bağlamıştır.
    Kesin süreye uymamanın doğurduğu ağır sonuç gözetildiğinde mahkemece verilen sürenin kesin olduğundan söz edilebilmesi için; ara kararında yapılması istenen işlerin neler olduğunun ayrıntılı olarak ve kuşku yaratmayacak biçimde belirtilmesi, verilen sürenin işin yapılabilmesi için yeterli uzunlukta olması, kesin süre gereğinin yerine getirilmemesinin sonuçlarının ara kararında açıkça gösterilmesi ve ilgilinin bu konuda uyarılması gerekir.
    Somut olaya gelince, davacının dava dilekçesinde bir kısım davalıların adreslerini bildirmediği, bu davalıların adreslerinin nüfus kaydından öğrenilmesini talep ettiği, mahkemece ilk duruşmada “davalılar ..."ın adreslerini bildirmesi konusunda davacı vekiline bir haftalık kesin süre verilmesine bildirmediği takdirde vazgeçmiş sayılmasına,” ibareleri ile ara karar kurularak davacıya süre verildiği, ancak kesin sürenin sonuçları hatırlatılırken “davanın açılmamış sayılmasına karar verileceği” ihtarına açıkça yer verilmemesi ve bu konuda ilgilinin uyarılmaması nedeni ile kesin sürenin usulüne uygun olmadığı; davacının ise davalıların adresini bir haftalık süreden sonra fakat ikinci duruşmadan 1 gün önce bildirdiği, bu nedenlerle ikinci duruşmada davanın açılmamış sayılmasına karar verildiği anlaşılmıştır.
    Az yukarıda açıklanan hukuksal olgular ve verilen ara kararında kesin süreye uymamanın sonuçlarının açıkça gösterilmediği, kendisine süre verilen avukatın bu konuda uyarılmadığı gözetildiğinde mahkemece verilen sürenin kesin sayılamayacağı ve kesin süre sonuçlarının somut olayda uygulanamayacağı kuşkusuzdur.
    Hal böyle olunca, davalıların adreslerinin süre geçtikten sonra ancak sonraki duruşma gününden önce mahkemeye ibraz edildiği de göz önüne alınarak davaya devam edilmesi, varsa başkaca delillerin sorulup saptanması, gösterilecek delillerin toplanması, daha sonra toplanan ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre ve davanın esası yönünden bir hüküm verilmesi gerekirken yersiz gerekçelerle yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 03.07.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi