14. Hukuk Dairesi 2015/9464 E. , 2017/1936 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 28.05.2013 gününde verilen dilekçe ile elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 22.04.2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi isteğine ilişkindir.
Davacılar vekili, tarafların murisi ...’den intikal eden 675 ada 9 ve 10 parsel sayılı taşınmazlar üzerindeki iştirak halindeki mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılar, davaya cevap vermemişlerdir.
Mahkemece, davanın kabulü ile dava konusu 675 ada 9 ve 10 parsel sayılı taşınmazlarda muris ...’in mirasçılarına ait paylar üzerindeki iştirak halindeki mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesine karar verilmiştir.
Hükmü, davacılar vekili temyiz etmiştir.
6100 sayılı HMK’nun 297/2. maddesi gereğince;
Hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.
Bu biçim yargıda açıklık ve netlik prensibinin gereğidir. Aksi hal, yeni tereddüt ve ihtilaflar yaratır, hükmün hedefine ulaşmasını engeller, kamu düzeni ve barışı oluşturulamaz.
Somut olayda, hüküm sonucunda kendisine pay verilen ...’un ölü olması, mirasçılık belgesine göre mirasçı olan ...’a hiç pay verilmemesi, yine hüküm sonucunda kendisine pay verilen ...
..., ..., ..., ..., ... ... ve ... isimli kişilerin mirasçılık belgesi ve nüfus kayıtlarıyla uyumlu olmaması nedenleriyle mahkemece verilen karar infaza elverişli değildir. Bu hali ile verilen karar usul hükümlerine aykırı olduğundan usulüne uygun şekilde hüküm sonucu oluşturulması için kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair hususların şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırına iadesine, 13.03.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.