
Esas No: 2011/14005
Karar No: 2012/220
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2011/14005 Esas 2012/220 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Ankara 9. İcra Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 07/04/2011
NUMARASI : 2010/570-2011/349
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Şikayetçi tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Şikayetçi 3. kişi, Ankara 29. İcra Müdürlüğü"nün 2009/4315 esas sayılı dosyası üzerinden tarafına gönderilen muhtıra ile 10.558,50 TL ihale farkının ödenmesinin istendiğini, oysa, ilk ihalede kendisinden yüksek teklifi veren kişiye teklif yapılmadığını ve malın ikinci kez ihale edildiğini, bu ihalede en yüksek teklifi verip ihaleyi kazanan kişinin de satıştan vazgeçtiğini, bu durumda kendisinin sorumluluğunun ikinci ihale ile sona erdiğini, malın üçüncü ihalede satıldığını, bu durumda aradaki farkın kendisinden istenmesinin yasal dayanağının bulunmadığını belirterek tarafına gönderilen muhtıranın iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, ihale sonrası işlemlerinde usul ve yasaya uymayan bir yön bulunmadığı, İİK"nun 118. maddesi gereğince şikayetçinin sorumluluğunun bulunduğu ancak muhtırada icra müdürlüğünce fazla hesaplama yapıldığı, bilirkişi tarafından da tespit edilmiş olup, bilirkişi "nın 22/01/2011 tarihli raporu gereği şikayetin kısmen kabulü ile fazladan talep edilen 3180 TL miktar yönünden muhtıranın iptaline, sair şikayetlerin reddine, karar verilmiştir.
İ.İ.K"nun 133. maddesinde, “Taşınmaz kendisine ihale olunan kimse derhal veya verilen mühlet içinde parayı vermezse, ihale kararı icra memuru tarafından kaldırılarak teminat akçesi alıcının ikinci fıkra gereğince mesul bulunduğu meblağa mahsup edilmek üzere alıkonulur. Kendisinden evvel en yüksek teklifte bulunan kimsenin ileri sürdüğü pey, 129 uncu maddenin aradığı şartlara uygun bulunması ve bu kimsenin adresinin de malum olması halinde bir muhtıra tebliğ edilerek arz ettiği bedelle taşınmaz kendisine teklif edilir ve üç gün zarfında almaya razı olursa ona ihale olunur. Razı olmaz veya cevapsız bırakılırsa veya bulunmazsa taşınmaz icra dairesince hemen artırmaya çıkarılır. Bu artırma ilgililere tebliğ edilmeyip yalnızca satıştan en az yedi gün önce yapılacak ilanla yetinilir. Bu artırmada, teklifin, 129. maddedeki hükümlere uyması şartıyla taşınmaz en çok artırana ihale olunur. İhaleye katılıp daha sonra ihale bedelini yatırmamak suretiyle ihalenin feshine sebep olan tüm alıcılar ve kefilleri teklif ettikleri bedel ile son ihale bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlardan ve ayrıca temerrüt faizinden müteselsilen mesuldürler. İhale farkı ve temerrüt faizi ayrıca hükme hacet kalmaksızın dairece tahsil olunur. Bu fark, varsa öncelikle teminat bedelinden tahsil olunur.” düzenlemelerine yer verilmiştir. Buna göre, ihale alıcısının sorumluluğunun doğabilmesi için yukarıda birinci fıkrada yazılı yasal lazimelerin yerine getirilmesi gerekir.
Somut olayda 1. ihalede 2. sırada en yüksek pey sürmüş olan böyle bir teklif yapılmış değildir. Kaldı ki, İ.İK"nun 133. maddesindeki sürecin işletilerek yapılan 2.ci ihale ile ilk ihale alıcısının sorumluluğu sona erdiğinden şikayetin kabulüne karar vermek gerekirken yazılı gerekçe ile hatalı değerlendirme ile reddine dair hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Şikayetçi temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 16/01/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.