Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/23749
Karar No: 2014/5717
Karar Tarihi: 11.03.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2013/23749 Esas 2014/5717 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, bir kadın işçinin çalıştığı banka tarafından haksız fesih edilmesi üzerine açılmıştır. Davacı, işçi olarak çalıştığı süre boyunca sözleşmesinin haksız feshedildiğini ve kıdem tazminatı alacağı olduğunu iddia etmiştir. Davalı taraf ise davacının doğum izninden sonra başka bir ildeki şubede görevlendirilmesini haklı göstererek iş sözleşmesini feshettiğini, bu sebeple davacının haklı olarak işten çıkarıldığını savunmuştur. Mahkeme, davacının başka bir ilde görevlendirilmesinin süt iznini kullanamaz hale getirdiği ve davacıya bağırdığının tespit edilmesi nedeniyle davacı lehine karar vermiştir. Ancak, Yargıtay tarafından yapılan incelemede, süt izni kullanımının işçi tarafından belirlenebileceği, geçici görevlendirme kabul edilmediği, iş sözleşmesinin haklı neden olmadan feshedildiği gerekçeleriyle kıdem tazminatı talebinin reddedilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu doğrultuda, karar bozulmuştur. Kanun maddeleri açıklamalarıyla birlikte belirtilmemiştir.
7. Hukuk Dairesi         2013/23749 E.  ,  2014/5717 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Hatay İş Mahkemesi(Müstemir Yetkili)
    Tarihi : 13/03/2013
    Numarası : 2011/139-2013/102

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşılmakla, dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1.Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine.
    2.Davacı vekili, davacının 25.10.1999-25.01.2011 tarihleri arasında çalıştığını sözleşmesinin haksız feshedildiğini iddia ederek kıdem tazminatı alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının 13.09.2010 tarihinde doğum iznine ayrıldığını, yıllık iznini kullanarak 12.01.2011 tarihinde Antakya şubesinde çalışmaya başladığını, davacının genel müdürlük ve teftiş kuruluna hitaben noter aracığıyla bildirimde bulunduğunu, daha sonra 25.01.2011 tarihli noter işlemi ile iş akdini haklı olarak sonlandırıldığını beyan ettiğini, davacının yaptığı işlemin İş Kanunu 24. maddesine uygun olmadığını, davacının başka bir bankada çalışmaya başladığını belirterek davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece davalı işveren vekilinin davacı ve diğer çalışanlara bağırdığının anlaşılması ve davacının başka bir ilçede görevlendirilerek süt izninin kullandırılamaz hale getirilmesi karşısında haksız feshedildiği kanaatiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    4857 sayılı Yasanın 74.maddesine göre kadın işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirebilmeleri için günde 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
    Davalı işverence davacı 6 günlük geçici bir süre için Antakya Şubesinden İskenderun şubesine görevlendirilmiştir. Davacı beyanına göre otobüsle bu şubeye gidiş için geçen toplam sürenin 2 saat sürdüğü anlaşılmaktadır. Süt iznini kullanacağı süreyi işçi kendisi belirleyeceğinden davacının bu iznini sabah geç gitmek ya da akşam erken çıkmak suretiyle kullanması mümkündür. Kaldı ki davacı işverene geçici görevlendirmeyi kabul etmediğini bildirmemiş, iş sözleşmesini doğrudan feshetmiş ve fesihten 6 gün sonra da Tekstilbank’ta işe başlamıştır.
    Davacının iş sözleşmesini feshi haklı nedene dayanmadığından kıdem tazminatı talebinin reddi gerekirken kabulü hatalı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 11.03.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi